zaterdag 27 november 2010

Facebook schakelt duizenden accounts uit en vraagt mensen identiteitsbewijs in te scannen !!!

 

fb2

Een fout bij Facebook heeft geleid tot de deactivatie van duizenden accounts, meldt BoyGeniusReport en wordt bevestigd door Facebook zelf. Het gaat blijkbaar telkens om accounts van vrouwen. De gebruikers, die blijkbaar geen gebruiksvoorwaarden hebben geschonden, kregen een bericht dat hun account 'niet-authentiek' was.
Facebook gaf gisteren toe dat er een probleem was. "We ontdekten een bug in een systeem dat mogelijk valse accounts zoekt en deactiveert. De bug, die slechts korte tijd actief was, leidde ertoe dat een heel klein percentage van Facebookaccounts per ongeluk op inactief werd gezet. Toen we de bug ontdekten, hebben we het probleem meteen opgelost. We heractiveren nu de accounts en verwittigen de getroffen mensen."

Identiteitsbewijs
Vreemd genoeg vraagt Facebook sommmige getroffen gebruikers om een afbeelding van een "door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs", waar "hun volledige naam, geboortedatum en foto duidelijk op te zien zijn". Terwijl Facebook belooft die afbeeldingen opnieuw te deleten, zijn gebruikers allerminst opgezet met de opmerkelijke vraag. Zoals dat gaat, hebben ze zich meteen verenigd in de groep 'Against Verifying Accounts With Mobile/ Credit Card/ Government Issued ID', die weliswaar slechts 207 leden telt.

Opgelet
Facebook benadrukt in de Wall Street Journal dat het nooit achter identiteitspapieren zal vragen via e-mail, en zegt de gegevens enkel te vragen op Facebook zelf, nadat de gedeactiveerde gebruiker heeft geprobeerd in te loggen met het juiste paswoord. "Wees achterdochtig met e-mails die lijken afkomstig te zijn van Facebook en je vragen om je account te authentificeren of te updaten", zegt woordvoerder Simon Axten.

Andere manieren
Hij zegt dat Facebook mogelijk valse accounts trouwens eerst verifieert op andere manieren, zoals met een sms'je, vooraleer te vragen naar identiteitsbewijzen. Dat gebeurt slechts in "heel uitzonderlijke gevallen" wanneer er geen andere vorm van verificatie mogelijk is, en het heel waarschijnlijk is dat de account werd aangemaakt door een spammer. Facebookbaas Mark Zuckerberg zegt trouwens dat de problemen niets te maken hebben met het mailsysteem dat Facebook eerder deze week lanceerde.

Nog problemen?
Alle problemen lijken echter nog niet van de baan. De Huftington Post ontving een bericht van een gebruikster die een kopie van haar rijbewijs doorstuurde, en van Facebook een melding kreeg dat haar account toch niet opnieuw geactiveerd kon worden. "De beslissing is definitief", stond er...

Facebook zit vol schadelijke links en spam

 

FB

Gebruikers van Facebook worden in hun nieuwsfeeds bestookt met malware en spam, stellen internetbeveiligers vast. BitDefender vond infecties in de nieuwsfeeds bij ongeveer 20 procent van de gebruikers, en uit een onderzoek van F-Secure blijkt dat 78 procent van de Facebookgebruikers spam op de sociaalnetwerksite ervaren als een probleem.
BitDefender analyseerde gegevens van 14.000 Facebookers die Safego gebruiken, beveiligingssoftware van het bedrijf voor de sociaalnetwerksite. In de maand na de lancering analyseerde het programma 17 miljoen posts op Facebook, zeggen de makers.

'Kijk wie jouw profiel bekijkt'
Bij 20 procent van de gebruikers vond het programma malware in de feeds, meldt BBC News. Het merendeel van infecties kwam van apps die geschreven zijn door onafhankelijke ontwikkelaars, die verlokkingen en beloningen beloven om gebruikers de software te laten installeren.

Veiligheidsadviseur Sean Sullivan van F-Secure noemt als voorbeelden de app rond de 'vind ik niet leuk'-knop, die 12 procent van de Facebookers gebruikten, en de 'kijk wie jouw profiel bekijkt'-app, die werd uitgetest door 20 procent van de Facebookgebruikers.

Facebookers riskeren hun computer zelf te besmetten met een virus wanneer ze klikken op dergelijke links. De malware die de gebruikers zo installeren bespioneert hen dan, of stuurt zelf berichten naar de vrienden van het besmette profiel.

Spam
Uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure blijkt verder dat 78 procent van de Facebookgebruikers spam op de sociaalnetwerksite ervaren als een probleem, en dat 49 procent minstens geregeld iets in de nieuwsfeed zien dat ze beschouwen als spam. Volgens onderzoeksbureau Discover Digital Life besteden internetters meer tijd aan sociaalnetwerksites dan aan e-mail, dus richten de spammers zich meer op die sites.

Een veelgebruikte truc daarbij is de aanmaak van valse profielen, die meestal foto's tonen van een verleidelijke, jonge dame. De nepprofielen bouwen eerst een grote vriendenlijst op voordat ze spam beginnen te verspreiden. "Er wordt serieus tijd geïnvesteerd in de verzameling van 4.000 vrienden", zegt Sullivan.

Oplossing
Voor internetcriminelen zijn gebruikers van Facebook vaak een gemakkelijk doelwit. "Sociale netwerken zijn gebouwd rond een groep mensen die je vertrouwt," zegt Rik Ferguson van antivirusbedrijf Trend Micro. "Je klikt sneller op een link van iemand die je vertrouwt".

Facebook zegt dat het verschillende beveiligingsmechanismen heeft om gebruikers te beschermen tegen dergelijke malware. "Eens we een vals bericht detecteren, verwijderen we alle versies van dat bericht op heel de site," reageert de profielensite aan BBC News.

Belangrijk is alleszins steeds goed na te denken over waar je op klikt. "Accepteer alleen mensen die je kent en vertrouwt", geeft Sullivan nog mee.

woensdag 24 november 2010

Facebookconsequenties : Bart Debie uit Vlaams Belang gezet na Facebookrel

 

FACEBOOK heeft wel degelijk een invloed op het echte leven. Vaak wordt door veel profielen beweerd dat Facebook louter virtueel is, maar steeds meer krijgen reacties en statussen zelf een greep op het echte leven.

Het Vlaams Belang heeft vandaag Bart Debie als personeelslid ontslaan en hem uit de partij gezet. Dat gebeurde na een onderzoek van zijn uitlatingen op de sociale netwerksite Facebook. "Van meet af aan werd echter duidelijk gesteld dat onder geen beding kan worden gespot met het menselijk lijden van wie dan ook. Dit is onze partij onwaardig en moreel absoluut onaanvaardbaar", stelt voorzitter Bruno Valkeniers.
Debie had volgens de nieuwssite Apache na het nieuws van de slechte gezondheidstoestand van gewezen partijlid Marie-Rose Morel de reactie "Leg de champagne maar al koud" op Facebook geplaatst.

Daarop kondigde oud-voorzitter Frank Vanhecke aan dat hij de partij zou verlaten als Debie niet uit het Vlaams Belang gezet zou worden. Debie verdedigde zich nog dat zijn opmerking op Facebook alles te maken had met de vergunning voor een schoonheidssalon die zou zijn binnengekomen.

Dubbelzinnigheid niet tolereren
De versie van Debie werd uiteindelijk niet door de partijvoorzitter geloofd. "Omdat het Vlaams Belang op geen enkel moment enige dubbelzinnigheid wil en kan tolereren en wegens het ontbreken van elk draagvlak in de partij, heeft het Vlaams Belang dan ook beslist om de samenwerking met Bart Debie met onmiddellijke ingang stop te zetten".
 
De vroegere politiecommissaris gold als veiligheidsspecialist van het Vlaams Belang en was jarenlang als nauwe medewerker van kopstuk Filip Dewinter persverantwoordelijke van de fractie in het Vlaams Parlement. In 2008 werd hij in beroep tot één jaar cel veroordeeld wegens slagen aan enkele Turkse arrestanten en schuldig bevonden aan racisme.

dinsdag 16 november 2010

Path : alternatief voor Facebook

 

path

Path is een sociaal netwerk voor alleen je beste vrienden: een personal network.


Social networking doen de meeste mensen allang niet meer met een select groepje vrienden en familieleden. De meeste Facebook-gebruikers hebben gemiddeld meer dan tweehonderd vrienden en op Twitter is bijna elk profiel openbaar. In plaats van alles met een grote groep vage bekenden te delen is Path volgens de makers een 'persoonlijk netwerk'. Je deelt alleen zaken met je beste vrienden en familieleden.

Het maximum aantal vrienden bij Path is vijftig. Dat aantal baseert de site op wetenschappelijk onderzoek door hoogleraar Robin Dunbar van de universiteit van Oxford. Hij zegt dat honderdvijftig het maximum aantal sociale relaties is dat het menselijk brein aankan. Persoonlijke relaties breiden volgens Dunbar met een bepaalde factor. Kortom: vijf beste vrienden, twintig waar we regelmatig contact mee hebben, gevolgd door in totaal vijftig mensen die we vertrouwen.

Path vervangt bestaande sociale netwerken niet, het is er een uitbreiding op, stellen de ontwikkelaars. Het gaat alleen om het delen van strikt persoonlijke 'momenten' en de nadruk ligt op foto's. Je ziet bij Path ook wie wat heeft gezien. De beelden die je deelt zijn te taggen met drie variabelen: mensen, plaatsen en dingen.

Path start vanuit de mobiele hoek. Er is nog alleen een iPhone-app van Path, maar inschrijven om via het web van vrienden updates te ontvangen, kan ook. Binnenkort volgt ondersteuning van andere smartphones.

zaterdag 13 november 2010

Man de cel in voor posten naaktfoto van ex op Facebook

 

Een Nieuw-Zeelander moet vier maanden de cel in nadat hij een naaktfoto van zijn ex-lief op Facebook had gepost.

De 20-jarige Joshua Ashby zette volgens de rechter de foto online in een "onverantwoordelijke dronken jaloerse woedebui". Zijn relatie was toen na vijf maanden op de klippen gelopen.

De rechter stuurt de zondaar - een schilder - nu vier maanden naar de gevangenis. Ashby had schuldig gepleit op onder meer het verspreiden van onwelvoeglijk materiaal, doodsbedreigingen en diefstal van kleren van zijn ex.

Zelf wilde Ashby niet gefotografeerd worden door The Dominion Post tijdens zijn proces, maar de rechter liet de pers toe in de zaal en beval Ashby zijn gezicht niet te bedekken.

De Facebookpagina van Ashby's ex - waarop hij de foto van zijn naakte ex voor de spiegel postte - werd inmiddels verwijderd maar was wel twaalf uur lang zichtbaar voor de 500 miljoen gebruikers van de sociaalnetwerksite, voor wie Ashby de foto had opengesteld

Google sluit Gmailadressen af voor Facebook

 

facebook blackberry

Google laat Facebook niet langer toe adresgegevens van maildienst Gmail te koppelen aan accounts van de sociaalnetwerksite. Met de koppeling konden Facebookers zien welke van hun Gmailcontacten een account hebben op Facebook.

Facebook laat die koppeling echter niet toe in de andere richting, en dat is niet naar de zin van Google. Dat laat dergelijke verbindingen voortaan enkel nog toe indien ook de andere site informatie deelt.

Contactgegevens van Gmail exporteren en die importeren in Facebook, gaat nog wel.

Facebook start eigen e-maildienst '@facebook.com'

 

emailCLR1[1]

Facebook is van plan om maandag een nieuwe e-maildienst aan te kondigen, die Gmail, Yahoo mail en Hotmail naar de kroon wil steken. Dat meldt De Morgen.
 
De nieuwe dienst van de sociale netwerksite moet het voor de 500 miljoen Facebook-gebruikers mogelijk maken om '@facebook.com' adressen te gebruiken en zal ook geïntegreerd worden in Microsoft's recentelijk geïntroduceerde Office onlinediensten.

woensdag 3 november 2010

Facebook verklapt wanneer mensen uit elkaar gaan

 

grafiek

Uit de activiteiten van mensen op Facebook is een bijzondere grafiek aan het licht gekomen: een die toont wanneer mensen uit elkaar gaan. Het is opvallend dat de grafiek twee pieken vertoont: 'spring break' (begin maart) en twee weken voor Kerstmis. De dag waarop het minst relaties springen is kerstdag zelf.
De grafiek is gebaseerd op 10.000 statusupdates waar de woorden 'break up' of 'broken up' in voorkomen, en niet op veranderingen in de relatiestatus. De data werd verzameld door David McCandless, en niet door Facebook zelf.

Augustus versus Valentijnsdag
Naast de twee duidelijke pieken vlak voor de lente en vlak voor de feestdagen zijn er nog andere opvallende vaststellingen. De kalmste maand op relatievlak is augustus, maar dat wordt wel voorafgegaan door een minipiek vlak voor de zomervakantie begint (eind juni, begin juli).

De populairste dag om het uit te maken (of liever, om een breuk aan te kondigen) is dan weer maandag, misschien niet toevallig de dag die volgt op een (bewogen) weekend.

Kerstdag zelf is de minst populaire dag om het uit te maken, maar Valentijnsdag (de dag van de liefde) heeft geen 'positief' effect op het aantal relatiebreuken. Integendeel: de dag zelf is populairder dan die ervoor of erna.

Eerder werk
McCandless is niet aan zijn proefstuk toe. Hij maakte eerder ook al een grafiek die toont hoeveel geld wordt uitgegeven aan humanitaire hulp en besliste voor elk land waar het de nummer één in is.

Ex-foto's
Voor degenen met een gebroken hart heeft Facebook een buffer ingebouwd: wie de relatie bekendmaakte via Facebook, zal via 'fotoherinneringen' geen foto's meer te zien krijgen van zijn of haar ex. Facebook hoopt hiermee het aantal onaangename ontmoetingen en de hartzeer te verminderen.

dinsdag 26 oktober 2010

Oplichting via Facebook over vermeend testament

 

facebook_recht

 

De laatste tijd is het behoorlijk uitkijken op Facebook : verschillende oplichters slaan geregeld toe en hebben daarbij niet de minste scrupules.

Een vrouw vertelt haar verhaal : “Ik kreeg onlangs een D.D. als vriendenverzoek. Niks aan de hand dacht ik maar even later kreeg ik een mail dat hij mij zijn fondsen wou geven omdat hij keelkanker had en helemaal geen familie had. Nu sinds gisteren krijg ik geregeld een zogezegde notaris op mijn gsm die de verhandelingen zou doen en dan zijn ze vertrokken hé : de eerste mail daar vragen ze al 180 euro om de documenten te versturen. We, dus ik en mijn zoon, zijn verder gaan kijken en dat is dus pure fraude. Dus ik ben genoodzaakt om de internetpolitie in te schakelen. Gelukkig dat wij geen idioten zijn en zomaar gaan betalen hé.”

Stuit je op dergelijke problemen dan doe je best het volgende :

1. Verwittig de Belgische Federale internetpolitie via E-COPS (de site ondervindt de laatste tijd wel opstartproblemen).

2. Doe rechtstreeks aangifte van de feiten aan de Procureur des Konings van je rechtsgebied : vermeld duidelijk je personalia en geef een uitvoerig verslag met details over de feiten. Je krijgt dan een dossiernummer, dat je indekt voor het geval jouw gegevens in verdere frauduleuze zaken zouden gebruikt worden.

3. Je kunt ook naar de plaatselijke politie stappen om aangifte te doen, maar neem dan liefst alle mogelijke (afgeprinte) gegevens mee over het geval.

 

Tot slot : het is altijd uitkijken geblazen als iemand je zomaar geld aanbiedt via een systeem als Facebook, Twitter, Netlog, … Vaak kan het zelfs ook gaan over witwaspraktijken van criminele organisaties.

woensdag 20 oktober 2010

Misbruik van Facebook en Netlog verdrievoudigd

 

facebook3

E-cops, het online meldpunt van de federale politie, kreeg dit jaar 532 klachten over misbruik van de sociale netwerksites Facebook en Netlog. Dat is drie keer meer dan vorig jaar.


111 klachten gingen over het aanzetten tot ontucht van minderjarigen. Andere veel voorkomende klachten gaan over laster en eerroof, inbreuken op het privéleven en racisme. "Dikwijls gaat het om mensen die zich een andere identiteit aanmeten, zoals oudere mannen die zich voordoen als iemand van 16 jaar", zegt Yves Goethals, sectiehoofd van E-cops.
Naaktfoto's
"Ze proberen hun slachtoffers voor de webcam te krijgen of hen te overtuigen naaktfoto's door te sturen. Alle trucs worden uit de kast gehaald. We proberen de ware identiteit van de daders te achterhalen, maar daar hebben we niet altijd genoeg informatie voor", schrijven de Concentrakranten.

Facebook zuigt Netlog leeg

 

facebook2

Facebook zuigt de Vlaamse internetpionier Netlog leeg, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Ruim een jaar geleden won Netlog nog de Deloitte Technology Fast 50-prijs, een onderscheiding voor het snelst groeiende technologiebedrijf in de Benelux, maar sindsdien gaat het fel bergafwaarts.

Volgens internationaal marktonderzoeker Comscore is het aantal bezoekers van Netlog gedaald van 25 miljoen per maand in augustus 2009 tot 19 miljoen een jaar later.

Netlog bereikt in België momenteel 35 procent van de internetgebruikers tussen 15 en 24 jaar, of zo'n 1,1 miljoen jongeren.

woensdag 6 oktober 2010

Wat gebeurt er met je verwijderd profiel ?

 

blokkeren-casino Een oud Privacy-probleem op Facebook wordt vaak over het hoofd gezien. Het gebeurt terechte of ten onrechte dat Facebook profielen verwijdert. Maar de vraag daarbij is : wat doet Facebook met die profielen ? Zijn die profielen dan ook definitief weg van de servers van Facebook ?

Op die vraag krijgt men geen duidelijk antwoord. Aangezien Facebook niet toelaat dat iemand zijn profiel verwijdert, maar alleen kan deactiveren is de kans vrij groot dat een door Facebook verwijderd profiel wel degelijk op de servers van Facebook blijft staan.

Als een stopzetting van je profiel je overkomt, dan zit je met een dubbel probleem :

1. Je kunt je profiel niet zelf meer deactiveren, want je kunt er niet meer bij. Als je –zoals vaak gebeurt bij onderhoud van de site- ten onrechte verwijderd werd, duikt je profiel dan vroeg of laat weer op en … zijn je inloggegevens nog dezelfde ? Het is al vaker gebeurd dat een onterecht verwijderd profiel na een aantal dagen, weken, … terug opduikt, maar de eigenaar van het profiel kan het niet meer beheren door voortdurende foutmeldingen bij het inloggen.

2. Je blijft totaal in het ongewisse over wat er met je profiel gebeurd is. Bestaat het nog op de servers van Facebook (vermoedelijk wel) ? En wat als een (niet denkbeeldige) grote aanval op Facebook je verwijderde profiel meepikt ?

De Privacy op Facebook is door het ontbreken van een functie om je profiel volledig te verwijderen compleet nihil. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie zich over het probleem buigt, want de VS zijn vooralsnog Europa niet op gebied van privacy.

dinsdag 5 oktober 2010

Vriendschapsverzoeken niet meer zichtbaar

 

001

Tot voor kort kon je in je vriendenlijst op Facebook zien naar wie je een verzoek stuurde. Nu is die functie weggevallen en heb je er het raden naar wie je ooit een verzoek deed.

De nieuwe functies om je vrienden in te delen maken het wel gemakkelijker om lijsten op te stellen. Op die manier kan je prikbordberichten opstellen, die enkel door 1 of een beperkt aantal lijsten van je vrienden kunnen gezien worden.

Over de problemen bij het al dan niet aanvaarden van een vriend door “niet nu” aan te klikken is er momenteel geen sluitende garantie dat de “niet nu”-vrienden al of niet je prikbordberichten kunnen meelezen.

In elk geval is het een trend dat Facebook alle mogelijk normen inzake Privacy aan zijn laars lapt.

donderdag 30 september 2010

Facebook en Skype willen samenwerken

 

skype-iphone-3.0 De sociale netwerksite Facebook en internet-telefoondienst Skype onderhandelen over een samenwerking. Samen willen de twee communicatiediensten hun bereik uitbreiden.

Het partnerschap tussen Facebook en Skype zal betekenen dat Facebook-gebruikers zich aan kunnen melden op Skype door middel van een Facebook Connect-account, aldus een bron binnen de industrie tegen The Wall Street Journal.

Video- en voicechat

Eenmaal aangemeld op Skype, kunnen gebruikers elkaar tekstberichten sturen en voice- en videochatten met hun Facebook vrienden.

De nieuwe functies zullen in de nieuwe Skype 5 verwerkt zitten, waarvan verwacht wordt dat deze binnen een aantal weken zal uitkomen.

Logische stap

“Skype’s video- en voicechat integreren in Facebook is een logische volgende stap”, aldus de bron tegen de Amerikaanse krant. Zowel Facebook als Skype willen niet reageren op het gerucht.

zaterdag 25 september 2010

Nieuwe aanslag van Facebook op Privacy

 

niet nu Facebook heeft zonder enige verwittiging weeral een nieuwe functie geïntroduceerd : een knop bij vriendschapsverzoeken werd grondig gewijzigd.

Wanneer je vroeger een vriendschapsverzoek kreeg, dan kon je “bevestigen” of “negeren”, Nu wordt de knop “negeren” stelselmatig vervangen door een knop “niet nu”. Wanneer je op deze laats knop klikt is de aanvrager nog geen vriend, maar kan hij wel meevolgen op je prikbord.

Het enige alternatief is de persoon blokkeren als je hem/haar niet tot vriend wil. Het invoeren van het nieuwe systeem is een indirecte aanslag op de Privacy van de profielen. Wie geen kennis heeft van het nieuwe systeem kan zowat door iedereen gevolgd worden.

Facebook liet onlangs uitschijnen dat er alleen met deze vernieuwing zou geëxperimenteerd worden, maar nu is –zoals we van Facebook gewend zijn- de knop al ingevoerd, zonder dat de gebruikers van de site hiervan op de hoogte zijn gebracht.

donderdag 23 september 2010

Oprichter van Facebook rijker dan Steve Jobs van Apple

 

zuckerberg

Mark Zuckerberg, de stichter van de sociale netwerksite Facebook, is vandaag rijker dan de baas van de Amerikaanse computergigant Apple, Steve Jobs. Dat blijkt uit de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes die de 400 rijkste mensen van de Verenigde Staten rangschikt.


Bill Gates op kop
Microsoft-oprichter Bill Gates bezet nog steeds de eerste plek in de ranglijst van de rijkste mensen van de VS. Hij beschikt over een fortuin dat geschat wordt op 54 miljard dollar. Op ruime afstand volgt superbelegger Warren Buffett, met 45 miljard dollar. Derde is Larry Ellison, de stichter en CEO van Oracle, met 27 miljard dollar.


26 jaar
Op de 35ste plaats staat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Met een geraamd fortuin van 6,9 miljard dollar overtreft de 26-jarige zakenman Apple-baas Steve Jobs met zeven plaatsen en 800 miljoen dollar.


Volgens Forbes zijn de rijkste Amerikanen vorig jaar nog rijker geworden. De top-10 is dit jaar goed voor een gezamenlijk fortuin van 270,8 miljard dollar. Een jaar geleden, midden de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, was dat 'maar' 245,9 miljard dollar

Het bekende Facebookvirus verspreidt zich opnieuw !!!

 

koobface_worm

Het bekende Facebookvirus ('Koobface') verspreidt zich opnieuw via berichten in Postvak In op Facebook. Deze maal wordt gevraagd op een link te klikken naar een blog van Google, een blogspot.


De mededeling erbij kan variëren maar maakt de melding : "u bent gezien in een video" met daarna de beruchte link.

Op gespecialiseerde blogs en sites wordt ook gevreesd dat de nieuwe virusaanval gepaard kan gaan met phishingaanvallen via mailboxen.

Bent u getroffen dan kent u waarschijnlijk nog de maatregelen, die dienen genomen :
1. Onmiddellijk alle tijdelijke bestanden verwijderen,
2. Onmiddellijk scannen met een anti-virusprogramma (liefst niet met een gratis programma).

"Niet toelaten dat vrienden iets op uw prikbord schrijven" is een bijkomende maatregel, die u kunt nemen voor het geval het virus zich ook via prikborden zou verspreiden.

Voor diegenen, die het nog niet begrepen hebben : veel onbekende applicaties gebruiken kan de kwetsbaarheid van uw profiel verhogen (eenmaal het virus een applicatie besmet heeft, dan gaat het razendsnel).

woensdag 22 september 2010

Zes op tien Belgen slachtoffer van internetcriminelen

 

internetcrimineel

Ruim 89 procent van de Belgen zegt zich veilig te voelen op het internet, maar 62,7 procent was al het slachtoffer van een cybercrimineel, zo blijkt uit een onderzoek dat de leverancier van beveiligingssoftware Norton uitvoerde. Daarnaast schat de Federal Computer Crime Unit (FCCU) dat internetfraude ons land vorig jaar liefst 68 miljoen euro gekost heeft.
De gemiddelde schade die de slachtoffers van dergelijke fraude leden, lag vorig jaar op 945 euro. De grootste fraude waarvan een Belg het slachtoffer werd, bedroeg 600.000 euro. Deze persoon werd opgelicht toen hij in vermeende olievaten wou investeren.


15.000 aangiftes
Bij het contactpunt eCops van de politie werden in 2009 bijna 15.000 aangiftes gedaan van inbreuken op het internet, tegen 13.000 in 2008.
Het grootste aantal aangiftes bij eCops gaat over onlinefraude (62 procent), gevolgd door andere vormen van cybercriminaliteit (10,9 pct), phising en spoofing (8,7 procent) en online intimidatie (5,2 pct). De FFCU registreerde geen enkele aangifte voor computers die met virussen besmet werden of voor kwaadaardige software.


Profielhack
De voorbije drie maanden werden bij de federale politie 200 klachten ingediend wegens hacking van profielen op sociaalnetwerksites, een toename met 25 procent.

Veel meer Franstaligen (81,3 pct) dan Nederlandstaligen (44,1 pct) zeggen dat ze al het slachtoffer waren van een cybercrimineel. In de leeftijdsgroep van de 18- tot 29-jarigen werd 81 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen al het slachtoffer van cybercriminaliteit, tegen 55,5 procent bij de 50-plussers.
Zowat 43 procent werd al het slachtoffer van virussen en kwaadaardige software, bij 6,9 procent werd het onlineprofiel gehackt en 6 procent had met phising of spoofing te maken. De slachtoffers contacteren hun bank (43,4 pct), vragen de hulp van een specialist (38,9 pct) en wijzigen hun onlinegedrag (38,8 pct).


Back-up
De FFCU herinnerde eraan dat het belangrijk is regelmatig back-ups van documenten te maken, verschillende paswoorden te gebruiken naargelang van de toepassingen, de computer goed te beveiligen met een antivirusprogramma dat regelmatig bijgewerkt wordt, en niet te veel persoonlijke gegevens op het internet te zetten.

donderdag 16 september 2010

Facebook overtreedt nationale privacywetten …

 

europe[1] Er dreigt een nieuw privacyconflict tussen Europa en de Verenigde Staten. Zwitserland en Duitsland onderzoeken of foto's, filmpjes en andere informatie op sociaalnetwerksites plaatsen een inbreuk is op hun nationale privacywet.

Daarmee komt ook weer de vraag naar boven in hoeverre netwerksites zelf verantwoordelijk zijn voor de gegevens die gebruikers uploaden.

Zwitserse en Duitse deskundigen gaan na of en in hoeverre het online plaatsen van foto- en videomateriaal van andere personen de privacy van die personen schendt. Beide landen vragen Facebook om uitleg over de praktijk waarbij gebruikers privémateriaal van vrienden en kennissen, die geen Facebooklid zijn, op internet plaatsen.

Facebook vraagt toestemming
Volgens Facebook wordt gebruikers en (niet-)gebruikers al gevraagd of ze akkoord gaan met het online plaatsen van hun gegevens. Maar Thilo Weichert, een Duitse expert op het gebied van gegevensbescherming, doet die bewering af als “complete nonsens”.

Facebook zegt recent ook een toepassing te hebben toegevoegd waarmee niet-gebruikers van de netwerksite hun gegevens kunnen verwijderen.

Het onderzoek in Zwitserland en Duitsland zal geen directe gevolgen hebben in andere landen. Maar volgens Weichert wordt het probleem ook besproken met andere deskundigen op het gebied van gegevensbescherming in de Europese Unie, die in 2000 privacy als een basisrecht bestempelde.

Gratis diensten in ruil voor persoonlijke info
Het Europese standpunt verschilt sterk van de zelfregulerende, vrijemarktbenadering in de Verenigde Staten. Daar worden gratis diensten beloofd in ruil voor persoonlijke informatie, zo zegt Eben Moglen, professor recht aan de Columbia University.

“Als de Europeanen het serieus spelen, zal dit een nieuw conflict scheppen”, beweert Moglen, die al sinds het ontstaan van het internet online privacyproblemen bestudeert.

Volgens hem zal het ook moeilijk zijn om de Amerikaanse bedrijven te dwingen hun regels aan te passen, gezien de nauwe band tussen Silicon Valley en de Amerikaanse regering.

Censuur
Volgens Peter Fleischer van Google is het echter onmogelijk om alle informatie die gebruikers uploaden te controleren, omdat het om een grote hoeveelheid data gaat. Zoiets leunt ook dicht aan bij censuur, aangezien bedrijven zouden worden gedwongen een duidelijke grens te trekken tussen de wettelijke vrijheid van meningsuiting en schending van de privacy, meent Fleischer.

Hij wijst erop dat internetgebruikers zelf twee keer moeten nadenken voordat ze iets op netwerksites plaatsen, vooral als het om privézaken van anderen gaat. “Het is zowel een kwestie van gezond verstand als van beleefdheid om geen foto’s of video’s van anderen online te plaatsen zonder hun toestemming”, zo zegt Fleischer.

Minimumleeftijd
Alhoewel Facebook en Google zeggen te willen samenwerken met Europa, menen privacy-activisten dat de bedrijven alleen het hoogstnoodzakelijke zullen doen. Eerder dit jaar paste Facebook de minimumleeftijd voor Spaanse Facebookgebruikers aan van dertien naar veertien jaar, om aan de Spaanse privacywet te voldoen. Maar die leeftijdsbeperking werd niet doorgetrokken voor informatie die anderen over die personen uploaden.

bron: De Standaard

woensdag 15 september 2010

Facebook laat betalen via een omweg

 

dollarsign Verschillende nieuwe profielen hebben te maken met een nieuwe vorm van betaling op Facebook. Om het nieuwe account te verifiëren moeten nieuwe profielen een GSM-nummer opgeven. Daar wordt een verificatiecode naartoe gestuurd volgens de “geldende tarieven”. Hoe die tarieven precies in mekaar zitten wordt niet uitgelegd.

Het nieuwe systeem heeft langs alle kanten mankementen, zoals we doorgaans van Facebook gewend zijn. Als het de eerste keer niet lukt, wat doorgaans het geval is, dan kan je opnieuw je nummer invoeren om een nieuwe code aan te vragen weer volgens de “geldende tarieven”.

Daarbij pleegt Facebook weer een inbreuk op de Privacy van de gebruikers, want Facebook bezit dan wel je GSM-nummer, maar wat doen ze ermee ? Weeral geen antwoord of informatie.

HET ZIT ER DIK IN DAT ALLE PROFIELEN VROEG OF LAAT TE MAKEN KRIJGEN MET DE VRAAG VOOR VERIFICATIE : de kassa moet blijven rinkelen.

BIG BROTHER FACEBOOK STRIKES AGAIN !!!

maandag 13 september 2010

Facebook schrapt officiële pagina Studio Brussel

 

STUDIO BRUSSEL

De officiële fanpagina van Studio Brussel is geschrapt op Facebook, zo meldt de nieuwsredactie van de VRT. De socialenetwerksite heeft de zender niet ingelicht waarom dat gebeurd is. Met 115.000 fans was de Studio Brussel site één van de grootste van België.

De webredactie van Studio Brussel kon al een week geen berichten meer posten op hun pagina. Sinds dinsdagavond is de pagina compleet gewist. Alle inhoud is weg, net als de duizenden fans, die Studio Brussel nu allemaal zal moeten zien terug te winnen.

Het blijft alleen maar gissen naar de reden van de verwijdering. Studio Brussel heeft Facebook schriftelijk om uitleg gevraagd, maar het zou zeker nog een maand kunnen duren voordat er een antwoord komt.

maandag 6 september 2010

Lek laat spammer foto's posten op Facebookprofielen

 

spammers

Een spammer heeft een lek in het foto-uploadsysteem van Facebook misbruikt om ongewenste foto's te posten op prikborden van duizenden profielen.


Het probleem betrof een bug in de code die opgeladen foto's verwerkt. Omwille van die fout ging het systeem niet goed na of een foto geplaatst mocht worden op een bepaald profiel, zegt Facebook. De site kon het euvel snel verhelpen, maar niet vooraleer een hacker ongevraagd foto's op gebruikersprofielen kon plaatsen.

'Gratis iPhones'
Meestal ging het om spamberichten die gratis iPhones beloofden, meldt IDG News. Dergelijke berichten komen wel vaker voor op Facebook, en leiden gebruikers meestal naar websites waar ze marketingenquêtes moeten invullen, of zich moeten inschrijven op bepaalde abonnementsdiensten. Er zijn slachtoffers wier telefoons overspoeld werden met oproepen na het invullen van dergelijke vragenlijsten.

Excuses
Facebook verwijderde alle spamfoto's, en stuurde de getroffen gebruikers uitleg en excuses. Het bedrijf benadrukt dat geen profielen werden gehackt. Hackers zijn dol op Facebook omdat gebruikers sneller klikken op Facebookberichten en prikbordposts dan op links in e-mailspam.

donderdag 19 augustus 2010

Facebook start locatiedienst

 

mobiel

Facebook heeft zijn langverwachte locatiedienst voorgesteld. Gebruikers kunnen zo eenvoudig mobiel hun locatie delen.

De locatiedienst wordt Facebook Places gedoopt en is voorlopig alleen beschikbaar in de VS. De bedoeling is dat je aan je Facebookvrienden kan aangeven waar je bent. Ook als je bijvoorbeeld naar een concert gaat, kan je via de site kijken wie van je vrienden in de buurt is.

Standaard zijn de locaties die je opgeeft in Facebook Places enkel zichtbaar voor je vrienden. Wel kunnen zij jou, net zoals in een statusupdate, taggen in hun locatieboodschappen.

Samen met andere diensten
Over de komst van Facebook Places wordt al lang gespeculeerd. Foursquare en Gowalla bieden al langer een soortgelijke dienst aan. Maar met zijn 500 miljoen leden komen er dankzij Facebook flink wat potentiële nieuwe gebruikers bij.

Facebook zegt zelf dat het van plan is om de locatiefuncties te integreren met zijn API’s. Dat betekent dat Places kan samenwerken met andere diensten. Zo zegt de site ook samen te werken met bovenstaande diensten en andere locatieafhankelijke diensten zoals Yelp en Booyah.

Mobiel is de dienst alleen beschikbaar in de Facebook-applicatie voor de iPhone en via Touch.facebook.com (als je browser HTML 5 en geolocatie ondersteunt). Maar aangezien de site ook een applicatie heeft voor Android en BlackBerry zal het vermoedelijk geen jaren duren voor ook zij over de dienst beschikken.

Meer informatie op ZDNet.

vrijdag 13 augustus 2010

Interesse in Facebook begint te tanen

 

facebook engeland

Heeft Facebook zijn verzadigingspunt bereikt? Als we Britse experts mogen geloven wel. Ze stellen dat gebruikers in Groot-Brittannië, het op één na grootste Facebook-land ter wereld, de socialenetwerksite beu worden. Commercieel loopt alles echter nog steeds van een leien dakje.
Hoewel Facebook vorige maand het lidmaatschap van zijn 500 miljoenste gebruiker vierde, begint er bij de Britten de klad in te komen. Ze spenderen 9 procent minder tijd op de website dan tijdens de piekdagen, zo'n negen maanden geleden. Zaten ze in december over het Kanaal nog zo'n dertig minuten per dag op Facebook, dan is dat nu teruggelopen tot 27,36 minuten.

Volgens statistieken van Hitwise, dat internetverkeer analyseert, blijft Facebook na Google wel de meest bezochte site, goed voor één op zes bezochte Britse webpagina's. Maar onderzoeksdirecteur Robin Goad vermoedt dat het saturatiepunt bereikt is. "De voorbije zes maanden is de groei opmerkelijk vertraagd", zegt hij. "Vorige maand liep ook het marktaandeel terug, al kan dat ook aan het seizoen liggen. We zullen meer weten eens iedereen opnieuw naar school gaat, een belangrijke periode voor Facebook."

Kaap van 1 miljard dollar
Het is evenwel onwaarschijnlijk dat er bij Facebook een begrafenisstemming heerst. De reclame-inkomsten van de socialenetwerksite zullen dit jaar bijna verdubbelen en de kaap van 1 miljard dollar (780 miljoen euro) ruim overschrijden, schat studiebureau eMarketer. Volgens de studie zullen de reclame-inkomsten van Facebook dit jaar 1,285 miljard dollar bereiken, tegen 665 miljoen dollar vorig jaar. In 2011 zouden die inkomsten stijgen tot 1,76 miljard dollar, of zo'n 1,38 miljard euro.

De site staat zo ver voor rivaal MySpace. Die zou dit jaar slechts 347 miljoen dollar aan reclame binnenhalen, een bedrag dat bovendien volgend jaar met 14 procent zou dalen. Facebook komt  meer en meer in de buurt van de algemene internetportalen, zoals AOL. Die zou dit jaar in de VS voor 890 miljoen dollar reclame-inkomsten hebben, tegen 835 miljoen dollar voor Facebook in de VS.

woensdag 11 augustus 2010

Bescherm je foto’s op Facebook met onzichtbaar watermerk !

 

Een prachtig programma is op de markt waarmee je je foto’s kunt voorzien van een onzichtbaar watermerk. Het programma bevuilt je foto’s niet met een zichtbaar watermerk, maar met een onzichtbare code in tekst op andere mogelijk informatie, waardoor je gemakkelijk je foto’s op internet kunt terugvinden op sites, die ze eventueel misbruiken.

screen1

screen4

Voor meer informatie en downloaden : klik hier !

zondag 1 augustus 2010

Gegevens van 100 miljoen Facebookgebruikers verzameld en gepubliceerd

 

96570a3c3a

Een beveiligingsconsulent heeft de persoonlijke gegevens van 100 miljoen Facebookgebruikers geoogst en online gezet, meldt BBC News. Ron Bowles gebruikte een stukje code om profielen te scannen en data te verzamelen - gegevens die weliswaar niet beschermd waren door de privacyinstellingen van de gebruikers.


Bowles zette de gegevens in een downloadbare lijst, met daarin de URL naar elk gevonden profiel, de naam van de gebruiker en een uniek ID. Hij publiceerde de lijst naar eigen zeggen om de aandacht te vestigen op privacykwesties, terwijl Facebook reageert dat de informatie sowieso publiek toegankelijk was, en er dus geen probleem is.

Publiek
"Mensen die Facebook gebruiken zijn eigenaar van hun informatie en hebben het recht om enkel te delen wat ze willen, met wie ze willen, en wanneer ze willen," luidt het bij de socialenetwerksite. "In dit geval heeft een enkele onderzoeker gegevens verzameld die de gebruikers publiek toegankelijk hebben gemaakt, en die al bestaan in Google, Bing en andere zoekmachines, net zoals op Facebook. Er is geen private data beschikbaar of gecomprimitteerd."

Te ingewikkeld?
Volgens privacywaakhonden is het echter allemaal niet zo simpel. Simon Davies van Privacy International zegt dat Facebook een dergelijke actie had moeten zien aankomen, en ze had moeten verhinderen. "Mensen begrepen de privacy-instellingen niet, en dit is het resultaat", zegt hij. Facebook heeft standaardinstellingen voor privacy waardoor sommige gegevens voor iedereen toegankelijk zijn. Gebruikers moeten er bewust voor kiezen om sommige gegevens enkel toegankelijk te maken voor bepaalde mensen.

Ethische aanval
Davies wijst er nog op dat het deze keer gaat om een 'ethische aanval'. Meer persoonlijke informatie zoals e-mailadressen, telefoonnummers en adresgegevens zijn niet opgenomen in de lijst.

Je foto overal op internet

 

HET LAATSTE NIEUWS Je foto overal op het internet zien verschijnen kan voor velen leuk zijn, maar soms zitten er ook een aantal nare kantjes aan, als je van bepaalde pagina’s een fan bent.

 

Ongevraagd worden je foto’s door pagina’s op Facebook op sites gepubliceerd. Als het om onschuldige pagina’s gaat zal dat wel niet direct een probleem vormen.

Ben je bijvoorbeeld fan van een rits erotische bladen, van extreme groepen in de samenleving, van haatdragende groepen op Facebook (en die zijn er ook in grote getale), dan duikt je foto soms op blogs, websites, enz. op waarmee je liever niet wil geassocieerd worden.

Daarom is het van groot belang dat je uitkijkt van welke pagina’s je fan wordt, want de Privacy op Facebook is zo lek als een mandje. Daarenboven is het nog niet helemaal zeker dat je foto ook verdwijnt in de zogenaamde badge als je de fanpagina verlaat.

woensdag 28 juli 2010

Facebook test knop account verwijderen

 

delete-facebook.jpg.h170.jpg.280

 

Facebook test de optie 'delete account'. Of het deze knop daadwerkelijk gaat invoeren is nog onduidelijk. Voorlopig is alleen deactiveren mogelijk.

Dit meldt Slashdot en wordt bevestigd door The Next Web. Een account verwijderen betekent dat het profiel en alle informatie die eraan gekoppeld is permanent de prullenbak in gaat. De test geldt alleen voor een beperkt aantal mensen.

'We testen continu nieuwe ideeën, ook de invoeging van verschillende toepassingen. Een van deze recente testen betreft variaties van de optie 'delete account' voor een heel klein groepje mensen', aldus een woordvoerder van Facebook tegenover The Next Web. Een screenshot van de verwijderoptie is helaas nog niet beschikbaar.

Deactiveren moeizaam

Vooralsnog is een account verwijderen een lang en moeizaam proces. Het duurt minstens twee weken. Je moet eerst je profiel deactiveren. Op de pagina zie je dan foto's van je vrienden met een melding als 'Jeroen zal je missen'. Als na die stap je mening onveranderd is, moet je aangeven waarom je geen account meer wil en dien je je uit te schrijven voor e-mailupdates. Anders blijft Facebook je spammen met nieuwtjes over je vrienden.

Pas wanneer je daarna gedurende twee weken niet inlogt, ben je Facebook-af. Zo niet, dan blijft je profiel actief.

Met de nieuwe verwijderoptie geldt zo'n periode van twee weken niet meer. Accounts, inclusief foto's, filmpjes en andere gedeelde bestanden, worden meteen voorgoed verwijderd. Maar volgens The Next Web staat er in de voorwaarden van Facebook wel dat de site zichzelf toestaat om alle informatie te bewaren die het ooit gekregen heeft.

Er bestaan wel alternatieve mogelijkheden om een account volledig en voor altijd compleet te verwijderen op Facebook. Facebookwatcher Dirk Creton heeft daarvoor een oplossing gevonden.

dinsdag 20 juli 2010

Ben jij verslaafd aan Facebook?

 

verslaafd aan fb

Steeds vaker raken jongvolwassenen verslaafd aan Facebook, zo toont een recente studie aan. Het eerste wat deze doen als ze uit bed stappen, is checken wat er op Facebook staat.
De studie, uitgevoerd door Oxygen Media toont aan dat meer volwassenen tussen 18 en 34 jaar, niet meer zonder Facebook kunnen. Bij de 1605 ondervraagde volwassenen kijkt 21 procent zelfs 's nachts naar de sociale netwerksite. 42 procent post er dronken kiekjes op van zichzelf. Anderen plaatsen dan weer kusscènes op de site. Opmerkelijk: een aantal gebruikt het medium om vriend of vriendin te dumpen, al zijn het dan vooral heren die deze tactiek toepassen.

Dating
Een aanzienlijk deel gebruikt Facebook om een date te vinden. 65 procent van de mannen gebruikt het met die reden, bij vrouwen is dat 50 procent. 63 procent is het er wel over eens dat Facebook de beste manier is om nieuwe contacten op te bouwen. Ook voor het bespioneren van de (ex)partner, wordt Facebook gretig gebruikt. Vooral vrouwen zijn daar goed in. 

Zelfcontrole
"De studie toont aan dat de manier waarop mensen over privacy denken, stilaan wijzigt", stelt Mark Zuckerberg, stichter van Facebook. "Mensen willen geen complete privacy of geheimdoenerij, het gaat over de controle die ze willen over wat ze delen en wat niet".

zondag 18 juli 2010

Nieuwe virusaanval op Facebook

 

Barack_Obama_Exposed_Facebook_App

 

Facebook ligt weer onder vuur door het bekende "Koobface"- virus, ondertussen al beroemd als hét Facebookvirus. Het virus besmet je PC en probeert daarbij nog je PC te drijven naar een site, die zogezegd een uniek antivirus programma verkoopt, waarmee je het virus kunt bestrijden. Als je het programma koopt, dan verdwijnt inderdaad het “Koobface"- virus” zelf, maar krijg je er wel een hoop Trojaanse paarden bij. Deze laatste worden gebruikt om gegevens van je PC te stelen en zijn dan op hun beurt weer de “springplank” voor nieuwe virussen. Het resultaat : als je niet oplet begint je hele PC zich als een zombie te gedragen om uiteindelijk te crashen.

De grote bekende antivirus programma’s, zoals Norton, McAfee en anti-malware software, waarbij Malwarebytes de kroon spant, zijn wel degelijk in staat om het virus te verwijderen. Het is dan wel aan te raden om regelmatig je PC te scannen, zodat het virus tijdig kan opgespoord worden.

Lange tijd werd gedacht dat het virus Facebook besmette via applicaties van Facebook en dat is ook zo, maar nu komt het virus niet meer langs de achterdeur binnen, maar prompt via de voordeur. Het virus verspreidt zich via fakeprofielen, die van bestaande profielen worden gemaakt. Door bepaalde software, die niet eens zo gesofistikeerd is, krijgen deze fakeprofielen op een korte tijd een heel pak vrienden (zoals bijvoorbeeld met Friend Adder) en worden statussen van het origineel profiel via automatische piloot overgenomen.

De laatste tijd verschenen er opvallend veel fakeprofielen van gewone bestaande profielen op Facebook. Over het algemeen is het origineel profiel gehackt zonder dat het profiel in kwestie er erg in heeft. Een straf voorbeeld is wel een profiel waarvan er onlangs nog 4 variaties van bestonden (en misschien nog van bestaan).

Welke oplossingen zijn mogelijk op de kans van virusinfecties te verminderen ?

1. Merk je een fakeprofiel op van een bestaand profiel, dan is het best je te defrienden, zeker van de fakeprofielen en best ook van het origineel, dat ondertussen hoogstwaarschijnlijk gehackt is. Blokkeren is nog een betere oplossing.

2. Als je vermoedt dat je besmet bent door het virus, dan : onmiddellijk je tijdelijke bestanden opruimen (inclusief cookies). Een goed programma in die zin is CCleaner, gratis te downloaden : klik hier voor de link. Nadien je PC scannen met een betaalde versie van een degelijk antivirus programma (even googelen) : Norton, McAfee, Malwarebytes.

3. Na het scannen je PC heropstarten.

Preventief optreden kan veel onheil voorkomen.

Wil je een aantal risico’s uitsluiten, let dan op het volgende :

1. Sluit je prikbord af voor derden (uitvinken : ‘vrienden toelaten berichten op mijn prikbord te plaatsen) via instellingen onder je prikbord of via privacy-instellingen. Dit middel is niet sluitend, maar helpt in veel gevallen.

2. Klik nooit op links, die verwijzen naar een video en die meestal via je Postvak In binnenkomen. De laatste virusvideo’s vermelden meestal Obama als onderwerp (zie foto hierboven).

3. Wil je niet zelf besmet worden, defriend dan je vrienden, die massaal het virus verspreiden. (Je kunt hen een bericht sturen om hen ervan op de hoogte te brengen dat het eventueel tijdelijk is). Bij twijfel over fakeprofielen : blokkeren. Lang twijfelen kan nefast zijn voor je PC(’s).

vrijdag 16 juli 2010

Het bekende Facebookvirus (W32.Koobface) blijft aanvallen

Technische naam voor het bekende Facebookvirus : W32.Koobface.A (Internet Worm).

Ontdekt in augustus 2008.

Aliassen:
Net-Worm.Win32.Koobface.b W32/Koobface.worm
Boface.A

Koobface.A is een internetworm die zich verspreidt via sociale netwerken als MSN en IM. Na opening van het wormbestand installeert het het bestand mstre6.exe in de standaard Windows installatie directorie.

Na infectie toont het eenmalig een Windows-venter met daarin de tekst:
Window title: Error
Window body: Error installing Codec. Please contact support.

Vervolgens zoekt het naar cookies van geinstalleerde IM netwerken, als het die vindt past het de instellingen van het cookie aan waardoor andere gebruikers de worm ook kunnen ontvangen.

Herkenning van besmetting:

a. Bestand tmark2.dat wordt geplaatst in de standaard Windows installatie directorie.

b. De volgende registry sleutel wordt door de worm geschreven:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\"systray" = "c:\windows\mstre6.exe"

vrijdag 9 juli 2010

Vormt Facebook een bedreiging voor het echtelijk leven ?


Een onderzoek uitgevoerd door Amy Muise en Emily Christofides, beiden bezig aan hun doctoraatsonderzoek in de psychologie aan de universiteit van Guelph, toonde aan dat het gebruik van Facebook binnen een relatie tot jaloezie en wantrouwen leidde.

Hoe meer tijd iemand op dit soort websites besteedt, des te meer de partner wantrouwig wordt. Het gevoel dat men niet meer als enige op de hoogte is van bepaalde gevoelens, feiten of gebeurtenissen, zorgt voor problemen binnen de relatie. Als u tientallen 'vrienden' hebt met wie u uw privéleven deelt, kan uw partner zich uitgesloten voelen of de indruk hebben dat u meer dingen deelt met uw Facebook-vrienden dan met hem/haar.

Deze site is misschien zelfs gevaarlijker dan een datingsite. Facebook is inderdaad geschikt om zeer snel te leiden tot een virtuele intimiteit. Wie op deze manier intiem wordt met een vriend of vriendin, kan zeer snel een grens overschrijden die voor een relatie noodlottig zou kunnen zijn.

zaterdag 3 juli 2010

Internetcontrole: wat een werkgever niet mag


De privacywetgeving beperkt de controlemogelijkheden op surfende werknemers. Werkgevers hebben het recht om na te gaan of hun personeelsleden tijdens de werkuren effectief aan het werk zijn en of ze hun pc, laptop of smartphone niet misbruiken om voor privéredenen op het internet te surfen of te mailen.

Maar hun controle- en sanctiemogelijkheden botsen op heel wat grenzen, bijvoorbeeld die van de Belgische privacywetgeving en op de rechtspraak door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en van het Hof van Cassatie en de arbeidshoven. Wat zijn volgens specialist Stefan Nerinckx de belangrijkste juridische richtlijnen?

Toestemming nodig

Een werkgever mag in geen geval onaangekondigd en/of onafgebroken het surf- en mailgedrag van zijn werknemers doorlichten. Pas na toestemming door de betrokken werknemer(s) mag diens internetgebruik in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld door het aantal mails dat hij verstuurt op te lijsten of te meten hoeveel tijd hij op het internet doorbrengt.

De inhoud van de verstuurde of toegezonden mails van een werknemer mag niet worden gelezen. Tot de werknemer de mail zelf heeft geopend, valt de inhoud ervan onder het briefgeheim. E-mails onderscheppen mag ook al niet.

Zonder toestemming mag een werkgever geen lijst aanleggen van websites die een werknemer bezoekt. Ook documenten die door een werknemer op de harde schijf van zijn (bedrijfs)pc worden opgeslagen, mogen niet worden ingekeken.

Hoger belang

Werkgevers die zich niet aan deze regels houden en die de controle op het internetgebruik niet uitvoeren volgens de procedures die zijn vastgelegd in wetgeving en cao's, staan nergens. Bij een ontslag om dringende redenen - bijvoorbeeld van iemand die dagelijks urenlang op Facebook surft tijdens de werkuren - zullen de arbeidsrechtbanken de bewijsvoering als onrechtmatig verkregen bestempelen en nietig verklaren.

Alleen wanneer er sprake is van een 'hoger belang' - zoals het voorkomen van diefstal, het door de wet verboden surfen naar kinderpornosites of het verhinderen van informatieoverdracht aan concurrenten - kan een rechtbank de onrechtmatige controle door de vingers zien. Vrees voor een virusinfectie door onveilig surfgedrag is geen hoger belang.

Het opslaan en bijhouden van bezwarend materiaal, en het aanwijzen van wie daartoe toegang heeft, is eveneens aan strenge voorwaarden gekoppeld.

dinsdag 22 juni 2010

Apple houdt locaties gebruikers bij !!!

Apple houdt voortaan gegevens bij over de precieze plaats waar iemand gebruik maakt van zijn iPhone, iPad of Apple-computer.

Dat blijkt uit een aanpassing van de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf. Gebruikers van de ITunes-winkel van Apple zijn verplicht om akkoord te gaan met de aanpassing van de voorwaarden, anders kunnen ze niets meer kopen via de winkel, aldus de LA Times.

In een reactie zegt Apple dat het enkel om anonieme data gaat. Volgens analisten worden er echter voldoende gegevens ingezameld om bepaalde gebruikers te kunnen identificeren.

woensdag 16 juni 2010

Oppassen met leuk-pagina's op Facebook : Trojan rukt op


Honderdduizenden Facebookleden zijn in de val van een 'sociaal virus' gelopen. Een geïnfecteerde link verspreidt zich over de site.

Het gaat om links die verschijnen in je nieuwsoverzicht, waarbij gebruikers worden misleid om op de vind-ik-leuk-knop te klikken. Zo verschijnt de boodschap dat een van je vrienden 'Lol this girl gets owned after a police officer reads her status message' leuk vindt.

Wie vervolgens op de link klikt, wordt doorverwezen naar een geïnfecteerde site buiten Facebook. Die toont een blanco pagina met de tekst click here to continue. Zodra je op de pagina klikt (ongeacht waar), verschijnt dezelfde link op je eigen profiel.

Volgens Sophos is de pagina besmet met het Troj/Iframe-ET virus. Maar de beveiliger geeft niet aan of de trojan ook andere schade aanricht.

Nieuwe plug-in
Het virus maakt gebruik van een nieuwe Facebookplug-in waarmee webmasters hun site kunnen linken aan Facebook. Daardoor kan je op externe sites voortaan een vind-ik-leuk-knop terugvinden. Die plaatst de bewuste pagina (na het aanklikken) op je profiel. Zo worden de geïnfecteerde pagina’s snel verspreid.

Meerdere pogingen
Naast bovenstaande paginatitel zijn er volgens Sophos nog andere voorbeelden op Facebook die dezelfde geïnfecteerde pagina verspreiden. Onder meer 'This man takes a picture of himself everyday for 8 years!!', 'The prom dress that got this girl suspended from school' en 'This girl has an interesting way of eating a banana'.

Vanzelfsprekend gaat het om omschrijvingen die potentiële slachtoffers moeten overtuigen om er even op te klikken. Sophos raadt aan dat wie op de link heeft geklikt, maar beter de eigen recente activiteiten op zijn of haar profiel kan nakijken.

Twitter laat zien waar je bent


De populaire microblogsite Twitter gaat een nieuwe dienst lanceren. Vanaf vandaag kunnen twitteraars hun berichten koppelen aan een specifieke locatie. Zo kunnen volgers precies zien waar de berichten vandaan komen.

Ter introductie van de dienst zijn alle stadions van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika aan de dienst toegevoegd. Hierdoor kunnen toeschouwers direct laten weten dat ze in het stadion zitten.

Het kaartbedrijf TomTom zal de digitale kaartgegevens gaan leveren aan Twitter. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd. De dienst zal binnenkort in ruim 65 landen beschikbaar zijn.

Gsm en Facebook maken ons onbeleefder dan ooit


Sociale media en gsm's schaden onze sociale vaardigheden en maken ons onbeleefd, dat blijkt uit een recente Britse enquête.

Onbeleefd
De nieuwste technologieën en sociale media zorgen ervoor dat onze sociale vaardigheden en manieren slechter dan ooit zijn, dat blijkt uit een Britse enquête bij 1035 mensen. Degenen die het vaakst met hun gsm bellen, blijken het meest onbeleefd te zijn. De helft geeft toe dat ze hun gsm opnemen wanneer ze iets aan de kassa betalen, 41 procent doet dit tijdens een etentje op restaurant, 10 procent in de bibliotheek. Sociale netwerksites beschadigen ook de sociale vaardigheden, de helft van de ondervraagden voelt zich nu minder zelfzeker wanneer ze een persoonlijk gesprek moeten voeren. Velen zeggen dat ze hun vrienden nauwelijks in levende lijve zien, ondanks het feit dat ze vlakbij wonen. Ze communiceren liever online met hen.

Onpersoonlijk
Ook de werkplek wordt onpersoonlijker, velen verkiezen te mailen in plaats van naar hun collega te gaan voor een persoonlijk gesprek. "Er is duidelijk een gevaar dat we meer gaan vertrouwen op technologie om te communiceren, we worden meer en meer afgesloten van elkaar", aldus expert in mobiele telefonie Ernest Doku. De onderzoekers zeggen wel dat de moderne technologieën ook voordelen hebben, het maakt dat vrienden en families die ver van elkaar wonen makkelijker en goedkoper met elkaar kunnen communiceren.

maandag 8 februari 2010

Facebook is jarig en verandert nog maar eens van lay-out


Facebook viert zijn zesde verjaardag vandaag en viert dat met enkele vernieuwingen voor de inmiddels ongeveer 400 miljoen gebruikers wereldwijd. "Bedoeling is de Facebookervaring van vele gebruikers te verbeteren", zegt oprichter Mark Zuckerberg op The Facebook Blog. "Bij de nieuwe dingen die we lanceren zijn enkele zaken waar heel veel mensen al heel lang naar vragen."

Grootste vernieuwing is de navigatie op de startpagina. Zo is het de bedoeling dat de belangrijkste toepassingen voortaan via de boven- en zijbalk bereikbaar worden. In de bovenbalk verschijnen binnenkort de nieuwe notificaties (het rode tekstballonnetje dat nu nog rechtsonder staat), boodschappen en verzoekjes. De linkerzijbalk op de startpagina wordt dan weer opnieuw ingedeeld, zodat het makkelijker wordt om statusupdates, foto's, links, evenementen en video's van je vrienden te bekijken.

Een vorige vernieuwing in 2009 zette heel wat kwaad bloed bij de gebruikers, toen meer dan 1.700.000 mensen zich aansloten bij een groep die tegen de vernieuwingen was gekant. Bij Facebook maken ze zich echter sterk dat het deze keer zo ver niet zal komen. De verwarring die na de vorige vernieuwing optrad over de Live- en Nieuws-overzichten zou nu uit de wereld geholpen moeten zijn.

Tweeling verneemt dood broer via Facebook op verjaardag


De Australische tweelingzussen Angela en Maryanna Vourlis moesten de tragische dood van hun broer Bobby (17) vernemen via Facebook en dat uitgerekend op de dag van hun twintigste verjaardag. Bij zwaar regenweer in Sydney was in de nacht van zaterdag op zondag een wagen frontaal tegen een paal geknald. De jonge bestuurder Chris Naylor (19) was nog aan zijn rijopleiding bezig en zou te snel gereden hebben gezien de omstandigheden. Hij sleurde twee tienervrienden mee de dood in. De politie slaagde er niet in de familie tijdig te contacteren en die moest het vreselijke nieuws via Facebook vernemen.

Toen Angela en Maryanne gisteren opstonden, gingen ze meteen op Facebook kijken om de vele wensen voor hun twintigste verjaardag te bekijken. Het feestje veranderde meteen in een nachtmerrie toen ze lazen dat hun drie jaar jongere broer Bobby overleden was in een verkeersongeval.

'RIP Bobby'
"Ik begreep er niks van", treurt Angela. "Al die mensen schreven 'RIP Chris Naylor' en 'RIP Bobby' en ik vroeg me af wat er aan de hand was. Ik overtuigde mezelf dat het om een vergissing ging en begon als een bezetene naar mijn broer te bellen. Ik kreeg hem maar niet te pakken. Toen vertelde mijn moeder me dat Bobby die nacht was uitgegaan met Chris Naylor en ik besefte wat er gebeurd was. Ook mama had het nieuws via Facebook vernomen."

Ergste nachtmerrie
De moeder moest zes uur na de dood van haar zoon naar de politie bellen om het vreselijke nieuws officieel te vernemen. Bobby's nonkel Peter Matelis kan dat maar niet vatten. "Het is sowieso al de ergste nachtmerrie van ouders om hun kind te moeten verliezen in een verkeersongeval, maar het dan te moeten vernemen via Facebook en dan naar de politie te moeten bellen, is helemaal verschrikkelijk."

Moeite met identificatie
De politie verdedigt zich door te stellen dat ze moeite hadden om het lichaam van Bobby te identificeren. Toen die dan vaststond, had de politie iemand gestuurd om het vreselijke nieuws bij de familie Vourlis thuis te gaan melden, maar ondertussen had de moeder zelf al naar het politiebureau gebeld.