zondag 18 juli 2010

Nieuwe virusaanval op Facebook

 

Barack_Obama_Exposed_Facebook_App

 

Facebook ligt weer onder vuur door het bekende "Koobface"- virus, ondertussen al beroemd als hét Facebookvirus. Het virus besmet je PC en probeert daarbij nog je PC te drijven naar een site, die zogezegd een uniek antivirus programma verkoopt, waarmee je het virus kunt bestrijden. Als je het programma koopt, dan verdwijnt inderdaad het “Koobface"- virus” zelf, maar krijg je er wel een hoop Trojaanse paarden bij. Deze laatste worden gebruikt om gegevens van je PC te stelen en zijn dan op hun beurt weer de “springplank” voor nieuwe virussen. Het resultaat : als je niet oplet begint je hele PC zich als een zombie te gedragen om uiteindelijk te crashen.

De grote bekende antivirus programma’s, zoals Norton, McAfee en anti-malware software, waarbij Malwarebytes de kroon spant, zijn wel degelijk in staat om het virus te verwijderen. Het is dan wel aan te raden om regelmatig je PC te scannen, zodat het virus tijdig kan opgespoord worden.

Lange tijd werd gedacht dat het virus Facebook besmette via applicaties van Facebook en dat is ook zo, maar nu komt het virus niet meer langs de achterdeur binnen, maar prompt via de voordeur. Het virus verspreidt zich via fakeprofielen, die van bestaande profielen worden gemaakt. Door bepaalde software, die niet eens zo gesofistikeerd is, krijgen deze fakeprofielen op een korte tijd een heel pak vrienden (zoals bijvoorbeeld met Friend Adder) en worden statussen van het origineel profiel via automatische piloot overgenomen.

De laatste tijd verschenen er opvallend veel fakeprofielen van gewone bestaande profielen op Facebook. Over het algemeen is het origineel profiel gehackt zonder dat het profiel in kwestie er erg in heeft. Een straf voorbeeld is wel een profiel waarvan er onlangs nog 4 variaties van bestonden (en misschien nog van bestaan).

Welke oplossingen zijn mogelijk op de kans van virusinfecties te verminderen ?

1. Merk je een fakeprofiel op van een bestaand profiel, dan is het best je te defrienden, zeker van de fakeprofielen en best ook van het origineel, dat ondertussen hoogstwaarschijnlijk gehackt is. Blokkeren is nog een betere oplossing.

2. Als je vermoedt dat je besmet bent door het virus, dan : onmiddellijk je tijdelijke bestanden opruimen (inclusief cookies). Een goed programma in die zin is CCleaner, gratis te downloaden : klik hier voor de link. Nadien je PC scannen met een betaalde versie van een degelijk antivirus programma (even googelen) : Norton, McAfee, Malwarebytes.

3. Na het scannen je PC heropstarten.

Preventief optreden kan veel onheil voorkomen.

Wil je een aantal risico’s uitsluiten, let dan op het volgende :

1. Sluit je prikbord af voor derden (uitvinken : ‘vrienden toelaten berichten op mijn prikbord te plaatsen) via instellingen onder je prikbord of via privacy-instellingen. Dit middel is niet sluitend, maar helpt in veel gevallen.

2. Klik nooit op links, die verwijzen naar een video en die meestal via je Postvak In binnenkomen. De laatste virusvideo’s vermelden meestal Obama als onderwerp (zie foto hierboven).

3. Wil je niet zelf besmet worden, defriend dan je vrienden, die massaal het virus verspreiden. (Je kunt hen een bericht sturen om hen ervan op de hoogte te brengen dat het eventueel tijdelijk is). Bij twijfel over fakeprofielen : blokkeren. Lang twijfelen kan nefast zijn voor je PC(’s).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten