woensdag 3 november 2010

Facebook verklapt wanneer mensen uit elkaar gaan

 

grafiek

Uit de activiteiten van mensen op Facebook is een bijzondere grafiek aan het licht gekomen: een die toont wanneer mensen uit elkaar gaan. Het is opvallend dat de grafiek twee pieken vertoont: 'spring break' (begin maart) en twee weken voor Kerstmis. De dag waarop het minst relaties springen is kerstdag zelf.
De grafiek is gebaseerd op 10.000 statusupdates waar de woorden 'break up' of 'broken up' in voorkomen, en niet op veranderingen in de relatiestatus. De data werd verzameld door David McCandless, en niet door Facebook zelf.

Augustus versus Valentijnsdag
Naast de twee duidelijke pieken vlak voor de lente en vlak voor de feestdagen zijn er nog andere opvallende vaststellingen. De kalmste maand op relatievlak is augustus, maar dat wordt wel voorafgegaan door een minipiek vlak voor de zomervakantie begint (eind juni, begin juli).

De populairste dag om het uit te maken (of liever, om een breuk aan te kondigen) is dan weer maandag, misschien niet toevallig de dag die volgt op een (bewogen) weekend.

Kerstdag zelf is de minst populaire dag om het uit te maken, maar Valentijnsdag (de dag van de liefde) heeft geen 'positief' effect op het aantal relatiebreuken. Integendeel: de dag zelf is populairder dan die ervoor of erna.

Eerder werk
McCandless is niet aan zijn proefstuk toe. Hij maakte eerder ook al een grafiek die toont hoeveel geld wordt uitgegeven aan humanitaire hulp en besliste voor elk land waar het de nummer één in is.

Ex-foto's
Voor degenen met een gebroken hart heeft Facebook een buffer ingebouwd: wie de relatie bekendmaakte via Facebook, zal via 'fotoherinneringen' geen foto's meer te zien krijgen van zijn of haar ex. Facebook hoopt hiermee het aantal onaangename ontmoetingen en de hartzeer te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten