dinsdag 16 november 2010

Path : alternatief voor Facebook

 

path

Path is een sociaal netwerk voor alleen je beste vrienden: een personal network.


Social networking doen de meeste mensen allang niet meer met een select groepje vrienden en familieleden. De meeste Facebook-gebruikers hebben gemiddeld meer dan tweehonderd vrienden en op Twitter is bijna elk profiel openbaar. In plaats van alles met een grote groep vage bekenden te delen is Path volgens de makers een 'persoonlijk netwerk'. Je deelt alleen zaken met je beste vrienden en familieleden.

Het maximum aantal vrienden bij Path is vijftig. Dat aantal baseert de site op wetenschappelijk onderzoek door hoogleraar Robin Dunbar van de universiteit van Oxford. Hij zegt dat honderdvijftig het maximum aantal sociale relaties is dat het menselijk brein aankan. Persoonlijke relaties breiden volgens Dunbar met een bepaalde factor. Kortom: vijf beste vrienden, twintig waar we regelmatig contact mee hebben, gevolgd door in totaal vijftig mensen die we vertrouwen.

Path vervangt bestaande sociale netwerken niet, het is er een uitbreiding op, stellen de ontwikkelaars. Het gaat alleen om het delen van strikt persoonlijke 'momenten' en de nadruk ligt op foto's. Je ziet bij Path ook wie wat heeft gezien. De beelden die je deelt zijn te taggen met drie variabelen: mensen, plaatsen en dingen.

Path start vanuit de mobiele hoek. Er is nog alleen een iPhone-app van Path, maar inschrijven om via het web van vrienden updates te ontvangen, kan ook. Binnenkort volgt ondersteuning van andere smartphones.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten