zondag 1 augustus 2010

Gegevens van 100 miljoen Facebookgebruikers verzameld en gepubliceerd

 

96570a3c3a

Een beveiligingsconsulent heeft de persoonlijke gegevens van 100 miljoen Facebookgebruikers geoogst en online gezet, meldt BBC News. Ron Bowles gebruikte een stukje code om profielen te scannen en data te verzamelen - gegevens die weliswaar niet beschermd waren door de privacyinstellingen van de gebruikers.


Bowles zette de gegevens in een downloadbare lijst, met daarin de URL naar elk gevonden profiel, de naam van de gebruiker en een uniek ID. Hij publiceerde de lijst naar eigen zeggen om de aandacht te vestigen op privacykwesties, terwijl Facebook reageert dat de informatie sowieso publiek toegankelijk was, en er dus geen probleem is.

Publiek
"Mensen die Facebook gebruiken zijn eigenaar van hun informatie en hebben het recht om enkel te delen wat ze willen, met wie ze willen, en wanneer ze willen," luidt het bij de socialenetwerksite. "In dit geval heeft een enkele onderzoeker gegevens verzameld die de gebruikers publiek toegankelijk hebben gemaakt, en die al bestaan in Google, Bing en andere zoekmachines, net zoals op Facebook. Er is geen private data beschikbaar of gecomprimitteerd."

Te ingewikkeld?
Volgens privacywaakhonden is het echter allemaal niet zo simpel. Simon Davies van Privacy International zegt dat Facebook een dergelijke actie had moeten zien aankomen, en ze had moeten verhinderen. "Mensen begrepen de privacy-instellingen niet, en dit is het resultaat", zegt hij. Facebook heeft standaardinstellingen voor privacy waardoor sommige gegevens voor iedereen toegankelijk zijn. Gebruikers moeten er bewust voor kiezen om sommige gegevens enkel toegankelijk te maken voor bepaalde mensen.

Ethische aanval
Davies wijst er nog op dat het deze keer gaat om een 'ethische aanval'. Meer persoonlijke informatie zoals e-mailadressen, telefoonnummers en adresgegevens zijn niet opgenomen in de lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten