woensdag 22 september 2010

Zes op tien Belgen slachtoffer van internetcriminelen

 

internetcrimineel

Ruim 89 procent van de Belgen zegt zich veilig te voelen op het internet, maar 62,7 procent was al het slachtoffer van een cybercrimineel, zo blijkt uit een onderzoek dat de leverancier van beveiligingssoftware Norton uitvoerde. Daarnaast schat de Federal Computer Crime Unit (FCCU) dat internetfraude ons land vorig jaar liefst 68 miljoen euro gekost heeft.
De gemiddelde schade die de slachtoffers van dergelijke fraude leden, lag vorig jaar op 945 euro. De grootste fraude waarvan een Belg het slachtoffer werd, bedroeg 600.000 euro. Deze persoon werd opgelicht toen hij in vermeende olievaten wou investeren.


15.000 aangiftes
Bij het contactpunt eCops van de politie werden in 2009 bijna 15.000 aangiftes gedaan van inbreuken op het internet, tegen 13.000 in 2008.
Het grootste aantal aangiftes bij eCops gaat over onlinefraude (62 procent), gevolgd door andere vormen van cybercriminaliteit (10,9 pct), phising en spoofing (8,7 procent) en online intimidatie (5,2 pct). De FFCU registreerde geen enkele aangifte voor computers die met virussen besmet werden of voor kwaadaardige software.


Profielhack
De voorbije drie maanden werden bij de federale politie 200 klachten ingediend wegens hacking van profielen op sociaalnetwerksites, een toename met 25 procent.

Veel meer Franstaligen (81,3 pct) dan Nederlandstaligen (44,1 pct) zeggen dat ze al het slachtoffer waren van een cybercrimineel. In de leeftijdsgroep van de 18- tot 29-jarigen werd 81 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen al het slachtoffer van cybercriminaliteit, tegen 55,5 procent bij de 50-plussers.
Zowat 43 procent werd al het slachtoffer van virussen en kwaadaardige software, bij 6,9 procent werd het onlineprofiel gehackt en 6 procent had met phising of spoofing te maken. De slachtoffers contacteren hun bank (43,4 pct), vragen de hulp van een specialist (38,9 pct) en wijzigen hun onlinegedrag (38,8 pct).


Back-up
De FFCU herinnerde eraan dat het belangrijk is regelmatig back-ups van documenten te maken, verschillende paswoorden te gebruiken naargelang van de toepassingen, de computer goed te beveiligen met een antivirusprogramma dat regelmatig bijgewerkt wordt, en niet te veel persoonlijke gegevens op het internet te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten