donderdag 3 september 2009

Vijf tips om je privacy te beschermen op Facebook

1. Deel je vrienden in aparte groepen in

Facebook draait om het verzamelen van vrienden. Maar een oude schoolkameraad is niet hetzelfde als je buurman. Daarom kan je die vrienden netjes onderverdelen in aparte groepen, elk met hun eigen rechten. Op die manier kan je bekomen dat pakweg je collega's geen toegang krijgen tot je vakantiekiekjes, terwijl je vrienden die wel kunnen zien.

2. Haal jezelf uit de zoekfunctie

Voor mensen in gezaghebbende functies (zoals leraars) is het minder fijn dat iedereen je profiel terugvindt. Wie dat niet wil, kan ervoor zorgen dat zijn naam niet meer opduikt in de zoekresultaten. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. In de box 'zoekmachtiging' kan je bepalen wie je kan vinden in de zoekresultaten.

3. Haal jezelf uit de Google-resultaten

Facebook-profielen duiken ook frequent op in Google. Je kan echter verhinderen dat je profiel nog langer opgepikt wordt door Google. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. Haal het vinkje bij 'Openbare zoekpagina' weg.

4. Vermijd gĂȘnante foto-tags

Het verhaal is klassiek: een feestje met wat alcohol erbij en hop, voor je het weet sta je in een pijnlijke pose op de foto. Hoe hard je ook je best doet je profiel proper te houden, je kunt niet vermijden dat anderen zo'n foto van je op Facebook gooien. Hoe vermijd je dat iedereen ze te zien krijgt? Ga naar instellingen/privacy instellingen/profiel. Op deze pagina kan je bepalen wie van je vrienden welk soort gegevens kunnen zien.

5. Vermijd gĂȘnante posts op je prikbord

Sommige vrienden vergeten dat iedereen meeleest op je prikbord. Om pijnlijke situaties te vermijden, kan je het schrijven op je prikbord uitschakelen. Ga naar instellingen/privacy-instellingen/profiel. Op deze pagina kan je 'Vrienden mogen reacties plaatsen op mijn prikbord' uitvinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten