maandag 31 augustus 2009

Let op met quizzen op Facebook


Een van de populairste bezigheden op Facebook is het invullen van allerlei testjes en quizjes. Maar daarbij geef je meer informatie vrij dan je zou denken.De makers van zo’n quiz-applicatie krijgen toegang tot zowat alle informatie die je over jezelf hebt achtergelaten op de netwerksite, van profielinformatie (naam, geslacht, seksuele, politieke en religieuze voorkeur, …) tot foto’s en berichtjes die je gepost hebt.
De informatiestroom beperkt zich overigens niet tot gegevens over jezelf: via deze applicaties kunnen de makers ook dingen te weten komen over de vrienden die in je netwerk zitten.WaakhondDeze kwestie wordt nu aangekaart door het Aclu, een Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Om het probleem te illustreren, heeft deze waakhond zelf een Facebook-quiz ontwikkeld die laat zien welke informatie er zoal tevoorschijn getoverd kan worden.

Privacyinstellingen Je kunt de privacyinstellingen van je Facebook-profiel wel aanpassen zodat jouw gegevens niet zomaar verspreid mogen worden, maar dat is standaard niet het geval. En dat is precies wat Aclu veranderd wil zien. Facebook heeft in het verleden al wel vaker bepaalde praktijken aangepast na massaal protest van zijn leden. Aclu raadt dan ook aan om de quiz die het ontwikkeld heeft, door te sturen naar zoveel mogelijk Facebook-vrienden. Ook dringt de organisatie erop aan om een petitie te ondertekenen.ReactieFacebook is het in het verleden al vaker eens geweest met de aanbevelingen van Aclu, laat medewerker Barry Schnitt weten in een reactie aan San Jose Mercury News. Volgens hem zijn er reeds aankondigingen gedaan waarin gesteld wordt dat Facebook in de nabije toekomst meer inspanningen gaat leveren om de privacy van zijn gebruikers te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten