donderdag 26 november 2009

NEEMT MINISTER VAN QUICKENBORNE ONS IN DE MALING ?



Een paar dagen terug werd met veel poeha het volgende aangekondigd :

"Minister voor ICT Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hoopt met voordelige computerpakketten 100.000 nieuwe burgers online te krijgen. De pakketten zijn voorzien van een herkenbaar logo en zijn te koop vanaf 422 euro, waarvan de BTW wordt terugbetaald. Daardoor komt de basisprijs op 349 euro te liggen.

Eind 2008 was 64 procent van de Belgen aangesloten op het internet, terwijl dat cijfer in Nederland en Scandinavïe al op 85 procent ligt. Daar moet volgens Van Quickenborne verandering in komen. "We leven in een informatiemaatschappij en het is onaanvaardbaar dat op dit ogenblik een derde van de Belgische gezinnen nog steeds geen toegang tot het internet heeft."

Kloof verkleinen
Met de basispakketten zal de federale overheid nu proberen de kloof te verkleinen. Zo worden 4 pakketten aangeboden met het logo "Start2surf@home". Die omvatten naast een computer, laptop, netbook of nettop ook 12 maanden kosteloze toegang tot het internet, 4 uur initiatie en een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart. Ook andere pakketten met hogere technische kenmerken krijgen het logo. Ook die producten kunnen dus rekenen op een korting van de overheid.

Concreet gaat het om een terugbetaling van de BTW op de pakketten die voorzien werden van het logo. Om effectief van de laagste prijs te kunnen genieten, zal de consument dus zelf zijn aankoop op zijn belastingaangifte moeten invullen. Die methode werd gekozen om de winkeliers niet bijkomend te belasten."


Even surfen op internet leert ons dat de pakketten voor minstens € 495 netto worden aangeboden en dan nog heb je geen echt beginpakket. Daarenboven maken veel handelaars van de gelegenheid gebruik om onmiddellijk door te verwijzen naar een duurdere PC of laptop en om een snellere verbinding te promoten mits opleg. Bovendien dient de gebruiker na 1 jaar het volledige tarief van de provider te betalen.

Als we alles even op een rijtje zetten dan vrezen we dat het weer een maat voor niks zal zijn : een soort zoethoudertje voor de vele misnoegde internetgebruikers in België, die de tarieven te duur vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten