zaterdag 27 november 2010

Facebook zit vol schadelijke links en spam

 

FB

Gebruikers van Facebook worden in hun nieuwsfeeds bestookt met malware en spam, stellen internetbeveiligers vast. BitDefender vond infecties in de nieuwsfeeds bij ongeveer 20 procent van de gebruikers, en uit een onderzoek van F-Secure blijkt dat 78 procent van de Facebookgebruikers spam op de sociaalnetwerksite ervaren als een probleem.
BitDefender analyseerde gegevens van 14.000 Facebookers die Safego gebruiken, beveiligingssoftware van het bedrijf voor de sociaalnetwerksite. In de maand na de lancering analyseerde het programma 17 miljoen posts op Facebook, zeggen de makers.

'Kijk wie jouw profiel bekijkt'
Bij 20 procent van de gebruikers vond het programma malware in de feeds, meldt BBC News. Het merendeel van infecties kwam van apps die geschreven zijn door onafhankelijke ontwikkelaars, die verlokkingen en beloningen beloven om gebruikers de software te laten installeren.

Veiligheidsadviseur Sean Sullivan van F-Secure noemt als voorbeelden de app rond de 'vind ik niet leuk'-knop, die 12 procent van de Facebookers gebruikten, en de 'kijk wie jouw profiel bekijkt'-app, die werd uitgetest door 20 procent van de Facebookgebruikers.

Facebookers riskeren hun computer zelf te besmetten met een virus wanneer ze klikken op dergelijke links. De malware die de gebruikers zo installeren bespioneert hen dan, of stuurt zelf berichten naar de vrienden van het besmette profiel.

Spam
Uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure blijkt verder dat 78 procent van de Facebookgebruikers spam op de sociaalnetwerksite ervaren als een probleem, en dat 49 procent minstens geregeld iets in de nieuwsfeed zien dat ze beschouwen als spam. Volgens onderzoeksbureau Discover Digital Life besteden internetters meer tijd aan sociaalnetwerksites dan aan e-mail, dus richten de spammers zich meer op die sites.

Een veelgebruikte truc daarbij is de aanmaak van valse profielen, die meestal foto's tonen van een verleidelijke, jonge dame. De nepprofielen bouwen eerst een grote vriendenlijst op voordat ze spam beginnen te verspreiden. "Er wordt serieus tijd geïnvesteerd in de verzameling van 4.000 vrienden", zegt Sullivan.

Oplossing
Voor internetcriminelen zijn gebruikers van Facebook vaak een gemakkelijk doelwit. "Sociale netwerken zijn gebouwd rond een groep mensen die je vertrouwt," zegt Rik Ferguson van antivirusbedrijf Trend Micro. "Je klikt sneller op een link van iemand die je vertrouwt".

Facebook zegt dat het verschillende beveiligingsmechanismen heeft om gebruikers te beschermen tegen dergelijke malware. "Eens we een vals bericht detecteren, verwijderen we alle versies van dat bericht op heel de site," reageert de profielensite aan BBC News.

Belangrijk is alleszins steeds goed na te denken over waar je op klikt. "Accepteer alleen mensen die je kent en vertrouwt", geeft Sullivan nog mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten