zaterdag 27 november 2010

Facebook schakelt duizenden accounts uit en vraagt mensen identiteitsbewijs in te scannen !!!

 

fb2

Een fout bij Facebook heeft geleid tot de deactivatie van duizenden accounts, meldt BoyGeniusReport en wordt bevestigd door Facebook zelf. Het gaat blijkbaar telkens om accounts van vrouwen. De gebruikers, die blijkbaar geen gebruiksvoorwaarden hebben geschonden, kregen een bericht dat hun account 'niet-authentiek' was.
Facebook gaf gisteren toe dat er een probleem was. "We ontdekten een bug in een systeem dat mogelijk valse accounts zoekt en deactiveert. De bug, die slechts korte tijd actief was, leidde ertoe dat een heel klein percentage van Facebookaccounts per ongeluk op inactief werd gezet. Toen we de bug ontdekten, hebben we het probleem meteen opgelost. We heractiveren nu de accounts en verwittigen de getroffen mensen."

Identiteitsbewijs
Vreemd genoeg vraagt Facebook sommmige getroffen gebruikers om een afbeelding van een "door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs", waar "hun volledige naam, geboortedatum en foto duidelijk op te zien zijn". Terwijl Facebook belooft die afbeeldingen opnieuw te deleten, zijn gebruikers allerminst opgezet met de opmerkelijke vraag. Zoals dat gaat, hebben ze zich meteen verenigd in de groep 'Against Verifying Accounts With Mobile/ Credit Card/ Government Issued ID', die weliswaar slechts 207 leden telt.

Opgelet
Facebook benadrukt in de Wall Street Journal dat het nooit achter identiteitspapieren zal vragen via e-mail, en zegt de gegevens enkel te vragen op Facebook zelf, nadat de gedeactiveerde gebruiker heeft geprobeerd in te loggen met het juiste paswoord. "Wees achterdochtig met e-mails die lijken afkomstig te zijn van Facebook en je vragen om je account te authentificeren of te updaten", zegt woordvoerder Simon Axten.

Andere manieren
Hij zegt dat Facebook mogelijk valse accounts trouwens eerst verifieert op andere manieren, zoals met een sms'je, vooraleer te vragen naar identiteitsbewijzen. Dat gebeurt slechts in "heel uitzonderlijke gevallen" wanneer er geen andere vorm van verificatie mogelijk is, en het heel waarschijnlijk is dat de account werd aangemaakt door een spammer. Facebookbaas Mark Zuckerberg zegt trouwens dat de problemen niets te maken hebben met het mailsysteem dat Facebook eerder deze week lanceerde.

Nog problemen?
Alle problemen lijken echter nog niet van de baan. De Huftington Post ontving een bericht van een gebruikster die een kopie van haar rijbewijs doorstuurde, en van Facebook een melding kreeg dat haar account toch niet opnieuw geactiveerd kon worden. "De beslissing is definitief", stond er...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten