woensdag 6 oktober 2010

Wat gebeurt er met je verwijderd profiel ?

 

blokkeren-casino Een oud Privacy-probleem op Facebook wordt vaak over het hoofd gezien. Het gebeurt terechte of ten onrechte dat Facebook profielen verwijdert. Maar de vraag daarbij is : wat doet Facebook met die profielen ? Zijn die profielen dan ook definitief weg van de servers van Facebook ?

Op die vraag krijgt men geen duidelijk antwoord. Aangezien Facebook niet toelaat dat iemand zijn profiel verwijdert, maar alleen kan deactiveren is de kans vrij groot dat een door Facebook verwijderd profiel wel degelijk op de servers van Facebook blijft staan.

Als een stopzetting van je profiel je overkomt, dan zit je met een dubbel probleem :

1. Je kunt je profiel niet zelf meer deactiveren, want je kunt er niet meer bij. Als je –zoals vaak gebeurt bij onderhoud van de site- ten onrechte verwijderd werd, duikt je profiel dan vroeg of laat weer op en … zijn je inloggegevens nog dezelfde ? Het is al vaker gebeurd dat een onterecht verwijderd profiel na een aantal dagen, weken, … terug opduikt, maar de eigenaar van het profiel kan het niet meer beheren door voortdurende foutmeldingen bij het inloggen.

2. Je blijft totaal in het ongewisse over wat er met je profiel gebeurd is. Bestaat het nog op de servers van Facebook (vermoedelijk wel) ? En wat als een (niet denkbeeldige) grote aanval op Facebook je verwijderde profiel meepikt ?

De Privacy op Facebook is door het ontbreken van een functie om je profiel volledig te verwijderen compleet nihil. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie zich over het probleem buigt, want de VS zijn vooralsnog Europa niet op gebied van privacy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten