zaterdag 12 december 2009

Kritiek op nieuw privacybeleid Facebook


Facebook heeft via een persoonlijk bericht zijn 350 miljoen gebruikers opgeroepen hun privacyinstellingen te veranderen. Sinds woensdag kunnen gebruikers instellen met wie ze informatie delen. De zichtbaarheid van updates of foto's kan bijvoorbeeld beperkt worden tot bepaalde vrienden of familieleden, maar volgens criticasters stuurt Facebook net aan op het publiek maken van gegevens, schrijft Het Laatste Nieuws.

Google

De oproep van de site heeft mogelijk te maken met de aankondiging van Google dat het informatie uit sociale netwerken gaat opnemen in zijn zoekresultaten. Google kan alleen gegevens laten zien die door gebruikers vrijgegeven zijn. Facebook zegt dat het volledig openbaar maken van zogenoemde statusberichten - waarin een gebruiker laat weten waar hij of zij mee bezig is - vanzelfsprekend is ?omdat de wereld die kant op beweegt?. Gebruikers zouden er juist behoefte aan hebben. Bij rivaal Twitter zijn die statusupdates ook openbaar.

Publieke informatie

De standaardinstellingen die Facebook voortaan adviseert aan zijn gebruikers, zijn volgens critici echter te veel gericht op het publiek maken van hun informatie. "Deze nieuwe privacyinstellingen hebben duidelijk de bedoeling mensen over te halen meer persoonlijke gegevens openbaar te maken", zegt de Britse Electronic Frontier Foundation. "Erger nog: de veranderingen zullen gebruikers zelfs mínder controle over hun privacy geven."

Eerdere kritiek

Facebook lag eerder al onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers zou schenden. Begin dit jaar draaide het een verandering in de privacyopties terug onder druk van gebruikers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten