dinsdag 26 oktober 2010

Oplichting via Facebook over vermeend testament

 

facebook_recht

 

De laatste tijd is het behoorlijk uitkijken op Facebook : verschillende oplichters slaan geregeld toe en hebben daarbij niet de minste scrupules.

Een vrouw vertelt haar verhaal : “Ik kreeg onlangs een D.D. als vriendenverzoek. Niks aan de hand dacht ik maar even later kreeg ik een mail dat hij mij zijn fondsen wou geven omdat hij keelkanker had en helemaal geen familie had. Nu sinds gisteren krijg ik geregeld een zogezegde notaris op mijn gsm die de verhandelingen zou doen en dan zijn ze vertrokken hé : de eerste mail daar vragen ze al 180 euro om de documenten te versturen. We, dus ik en mijn zoon, zijn verder gaan kijken en dat is dus pure fraude. Dus ik ben genoodzaakt om de internetpolitie in te schakelen. Gelukkig dat wij geen idioten zijn en zomaar gaan betalen hé.”

Stuit je op dergelijke problemen dan doe je best het volgende :

1. Verwittig de Belgische Federale internetpolitie via E-COPS (de site ondervindt de laatste tijd wel opstartproblemen).

2. Doe rechtstreeks aangifte van de feiten aan de Procureur des Konings van je rechtsgebied : vermeld duidelijk je personalia en geef een uitvoerig verslag met details over de feiten. Je krijgt dan een dossiernummer, dat je indekt voor het geval jouw gegevens in verdere frauduleuze zaken zouden gebruikt worden.

3. Je kunt ook naar de plaatselijke politie stappen om aangifte te doen, maar neem dan liefst alle mogelijke (afgeprinte) gegevens mee over het geval.

 

Tot slot : het is altijd uitkijken geblazen als iemand je zomaar geld aanbiedt via een systeem als Facebook, Twitter, Netlog, … Vaak kan het zelfs ook gaan over witwaspraktijken van criminele organisaties.

woensdag 20 oktober 2010

Misbruik van Facebook en Netlog verdrievoudigd

 

facebook3

E-cops, het online meldpunt van de federale politie, kreeg dit jaar 532 klachten over misbruik van de sociale netwerksites Facebook en Netlog. Dat is drie keer meer dan vorig jaar.


111 klachten gingen over het aanzetten tot ontucht van minderjarigen. Andere veel voorkomende klachten gaan over laster en eerroof, inbreuken op het privéleven en racisme. "Dikwijls gaat het om mensen die zich een andere identiteit aanmeten, zoals oudere mannen die zich voordoen als iemand van 16 jaar", zegt Yves Goethals, sectiehoofd van E-cops.
Naaktfoto's
"Ze proberen hun slachtoffers voor de webcam te krijgen of hen te overtuigen naaktfoto's door te sturen. Alle trucs worden uit de kast gehaald. We proberen de ware identiteit van de daders te achterhalen, maar daar hebben we niet altijd genoeg informatie voor", schrijven de Concentrakranten.

Facebook zuigt Netlog leeg

 

facebook2

Facebook zuigt de Vlaamse internetpionier Netlog leeg, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Ruim een jaar geleden won Netlog nog de Deloitte Technology Fast 50-prijs, een onderscheiding voor het snelst groeiende technologiebedrijf in de Benelux, maar sindsdien gaat het fel bergafwaarts.

Volgens internationaal marktonderzoeker Comscore is het aantal bezoekers van Netlog gedaald van 25 miljoen per maand in augustus 2009 tot 19 miljoen een jaar later.

Netlog bereikt in België momenteel 35 procent van de internetgebruikers tussen 15 en 24 jaar, of zo'n 1,1 miljoen jongeren.

woensdag 6 oktober 2010

Wat gebeurt er met je verwijderd profiel ?

 

blokkeren-casino Een oud Privacy-probleem op Facebook wordt vaak over het hoofd gezien. Het gebeurt terechte of ten onrechte dat Facebook profielen verwijdert. Maar de vraag daarbij is : wat doet Facebook met die profielen ? Zijn die profielen dan ook definitief weg van de servers van Facebook ?

Op die vraag krijgt men geen duidelijk antwoord. Aangezien Facebook niet toelaat dat iemand zijn profiel verwijdert, maar alleen kan deactiveren is de kans vrij groot dat een door Facebook verwijderd profiel wel degelijk op de servers van Facebook blijft staan.

Als een stopzetting van je profiel je overkomt, dan zit je met een dubbel probleem :

1. Je kunt je profiel niet zelf meer deactiveren, want je kunt er niet meer bij. Als je –zoals vaak gebeurt bij onderhoud van de site- ten onrechte verwijderd werd, duikt je profiel dan vroeg of laat weer op en … zijn je inloggegevens nog dezelfde ? Het is al vaker gebeurd dat een onterecht verwijderd profiel na een aantal dagen, weken, … terug opduikt, maar de eigenaar van het profiel kan het niet meer beheren door voortdurende foutmeldingen bij het inloggen.

2. Je blijft totaal in het ongewisse over wat er met je profiel gebeurd is. Bestaat het nog op de servers van Facebook (vermoedelijk wel) ? En wat als een (niet denkbeeldige) grote aanval op Facebook je verwijderde profiel meepikt ?

De Privacy op Facebook is door het ontbreken van een functie om je profiel volledig te verwijderen compleet nihil. Het wordt hoog tijd dat de Europese Commissie zich over het probleem buigt, want de VS zijn vooralsnog Europa niet op gebied van privacy.

dinsdag 5 oktober 2010

Vriendschapsverzoeken niet meer zichtbaar

 

001

Tot voor kort kon je in je vriendenlijst op Facebook zien naar wie je een verzoek stuurde. Nu is die functie weggevallen en heb je er het raden naar wie je ooit een verzoek deed.

De nieuwe functies om je vrienden in te delen maken het wel gemakkelijker om lijsten op te stellen. Op die manier kan je prikbordberichten opstellen, die enkel door 1 of een beperkt aantal lijsten van je vrienden kunnen gezien worden.

Over de problemen bij het al dan niet aanvaarden van een vriend door “niet nu” aan te klikken is er momenteel geen sluitende garantie dat de “niet nu”-vrienden al of niet je prikbordberichten kunnen meelezen.

In elk geval is het een trend dat Facebook alle mogelijk normen inzake Privacy aan zijn laars lapt.