zaterdag 12 december 2009

Kritiek op nieuw privacybeleid Facebook


Facebook heeft via een persoonlijk bericht zijn 350 miljoen gebruikers opgeroepen hun privacyinstellingen te veranderen. Sinds woensdag kunnen gebruikers instellen met wie ze informatie delen. De zichtbaarheid van updates of foto's kan bijvoorbeeld beperkt worden tot bepaalde vrienden of familieleden, maar volgens criticasters stuurt Facebook net aan op het publiek maken van gegevens, schrijft Het Laatste Nieuws.

Google

De oproep van de site heeft mogelijk te maken met de aankondiging van Google dat het informatie uit sociale netwerken gaat opnemen in zijn zoekresultaten. Google kan alleen gegevens laten zien die door gebruikers vrijgegeven zijn. Facebook zegt dat het volledig openbaar maken van zogenoemde statusberichten - waarin een gebruiker laat weten waar hij of zij mee bezig is - vanzelfsprekend is ?omdat de wereld die kant op beweegt?. Gebruikers zouden er juist behoefte aan hebben. Bij rivaal Twitter zijn die statusupdates ook openbaar.

Publieke informatie

De standaardinstellingen die Facebook voortaan adviseert aan zijn gebruikers, zijn volgens critici echter te veel gericht op het publiek maken van hun informatie. "Deze nieuwe privacyinstellingen hebben duidelijk de bedoeling mensen over te halen meer persoonlijke gegevens openbaar te maken", zegt de Britse Electronic Frontier Foundation. "Erger nog: de veranderingen zullen gebruikers zelfs mínder controle over hun privacy geven."

Eerdere kritiek

Facebook lag eerder al onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers zou schenden. Begin dit jaar draaide het een verandering in de privacyopties terug onder druk van gebruikers.

maandag 7 december 2009

Facebook richt veiligheidscommissie op


Facebook heeft een adviescommissie samengesteld die regelmatig zou samenkomen om te overleggen over online veiligheid. Om te beginnen moet de commissie de veiligheidsinformatie van Facebook grondig controleren.

De oprichting is een gevolg van de afspraak met justitie om misbruik van jonge leden op de netwerksite te voorkomen.

In de commissie zitten afgevaardigden van Common Sense Media, ConnectSafely, WiredSafety, Childnet International en The Family Online Safety Institute.

Google houdt zoekgedrag van alle gebruikers bij


Google houdt voortaan het zoekgedrag van alle gebruikers 180 dagen bij met een cookie. Vroeger was dat alleen het geval bij geregistreerde gebruikers. Niet alleen de zoektermen worden bijgehouden, ook welke links de gebruikers aanklikken. Wie niet gevolgd wil worden, moet de functie handmatig uitzetten.

Met de aanpassing wil Google naar eigen zeggen de zoekresultaten verbeteren. Daarnaast kan Google via het systeem ook beter volgen waar gebruikers op klikken, om zo meer specifieke advertenties aan te bieden.

Google benadrukt dat de cookies op zich anoniem werken, en dat het bedrijf dus niet ziet welke zoektermen en muisklikken horen bij een specifieke gebruiker.

donderdag 3 december 2009

Tien opvallende Facebook-verhalen van het voorbije jaar


Een pas getrouwde man heeft nog voor het altaar zijn huwelijk bekendgemaakt op Twitter en Facebook. Steeds meer gebeurtenissen kunnen dankzij sociale netwerksites en moderne gsm's live gevolgd worden. Deze tien Facebook/Twitter-verhalen zijn ons het voorbije jaar opgevallen.

Live verslag van ooggetuigen

Toen een passagiersvliegtuig van US Airways in de Hudson-rivier in New York belandde, brachten ooggetuigen bijna live verslag uit via het internet. Foto’s van het ongeval verschenen razendsnel op verschillende sociale netwerksites. Ook bij de aanslagen in Mumbai (november 2008) en de protesten in Iran (juni 2009) brachten internetgebruikers verslag uit van de gebeurtenissen.

Ontslagen op het werk

Een Britse vrouw klaagde op Facebook over haar baas maar was vergeten dat ze hem als vriend had toegevoegd. De vrouw schreef in een bericht dat ze haar job haat en beledigde haar baas. Enkele uren later reageerde die echter op haar bericht. Haar job was ze kwijt.

'Vriendjes' worden met collega's gaat snel op Facebook, maar we staan er niet altijd bij stil dat zij ook onze familiefoto's of vakantiekiekjes te zien krijgen. De Antwerpse balie waarschuwde advocaten om geen cliënten, rechters of politici toe te voegen. De schrik voor een online-uitschuiver zit er goed in. In Groot-Brittannië leidde een Facebook-manoeuvre al tot de vrijspraak van een verdachte.

Vermoord na wijzigen relatiestatus

Twee Britse vrouwen werden het voorbije jaar vermoord nadat ze hun relatiestatus op Facebook hadden gewijzigd in 'single'. In januari werd een jaloerse echtgenoot tot levenslang veroordeeld omdat hij zijn vrouw had gedood toen ze na hun breuk haar relatiestatus in 'ongehuwd' had veranderd. En ook in september kon een 31-jarige man het niet verkroppen dat hij via Facebook werd gedumpt.

Biologische zus en ontvoerde zoon

Facebook wordt vaak gebruikt om oude geliefden, jeugdvrienden of verre familie op te sporen. Zo kwam turnster Aagje Vanwalleghem via Facebook in contact met haar biologische zus. Al dertien jaar had ze niets meer van haar biologische familie uit Brazilië gehoord. Tot ze plots een berichtje kreeg: 'Hallo, ik ben je zus. Mag ik je als vriendin toevoegen?'

Een ander, nog straffer verhaal, is dat van de Britse Avril Grube (61). Zij zocht zevenentwintig jaar lang vergeefs naar haar ontvoerde zoon. Grube zag haar zoon, Gavin Paros, voor het laatst in 1982. Haar Hongaarse man ontvoerde de jongen toen hij drie jaar oud was. In oktober vorig jaar ontdekte de zus van Avril Grube een 'Gavin Paros' op Facebook.

Opgelet, de politie kijkt mee

Dankzij een flater op Facebook kwam de Nieuw-Zeelandse politie een vluchtend koppel op het spoor. De twee verdwenen nadat de bank per ongeluk 2 miljoen euro op hun rekening had overgeschreven. Het koppel bleef spoorloos, tot de zus van de vrouw op haar facebookpagina schreef dat ze het koppel was achternagevlogen en dat ze bij aankomst genoten had van haar glas Tsingtao, een bekend Chinees bier. Ze dacht dat enkel haar vrienden haar Facebookpagina konden bezoeken. Maar ook Interpol keek mee.

Een 19-jarige Amerikaanse student kreeg van de lokale politie een boete wegens het nuttigen van alcohol als minderjarige. Vreemd genoeg werd hij niet op heterdaad betrapt: de politie baseerde zich op foto’s van een feestje in zijn eigen huis. Foto’s die de politie op Facebook had gevonden.

Celebrities twitteren massaal

Lance Armstrong, Kim Clijsters, Lily Allen,...op de Twitterpagina's van beroemdheden valt er heel wat nieuws of leuke weetjes te rapen. Celebrityblogger Perez Hilton twitterde bijna live hoe hij in juni werd aangevallen door de bodyguards van Will.I.am, een rapper van de 'Black Eyed Peas'. Fred Durst, de zanger van metalgroep Limp Bizkit, kondigde via Twitter zijn huwelijk aan. Zangeres en actrice Miley Cyrus huilde op Twitter uit na haar breuk met model Justin Gaston. Lenny Kravitz plaatste naaktfoto's van zichzelf op zijn Twitterpagina en Ashton Kutcher deelde een foto van het achterwerk van zijn vrouw Demi Moore met de wereld.

Verschillende filmstudio's in Hollywood willen dat acteurs minder of helemaal geen gebruik meer maken van Facebook en Twitter. Ze willen zo voorkomen dat informatie over films vroegtijdig uitlekt op het net. De eerste contracten met speciale 'Twitterclausules' zouden intussen al een feit zijn.

Vlaamse politici op Facebook

De verkiezingen van 7 juni waren de eerste in de politieke geschiedenis waarin sociale netwerksites een rol van betekenis speelden. Intussen heeft al zowat de helft van de politici een eigen Facebookprofiel. Voor Belgische politici bleek Facebook vooral geschikt om sympathisanten te mobiliseren en ze op de hoogte te houden van de lopende campagne. Niks nieuws onder de zon overigens. Barack Obama gebruikte vorig jaar sociale netwerken als Facebook vooral om campagnemiddelen te ronselen.

Opletten met Twitterfeestjes

In het Schotse Aberdeen liep een feestje aardig uit de hand dankzij Twitter. De 15-jarige Victoria kreeg van haar grootouders de toestemming om een paar vrienden uit te nodigen terwijl zij zelf naar een trouwfeest gingen. Het huis van het bejaarde koppel werd volledig vernield door meer dan 150 jongeren. Het bericht over het 'feestje' van Victoria verspreidde zich op Twitter, en in een mum van tijd daagden meer dan 150 onuitgenodigde jongeren op.

Opletten met Facebookliefjes

Een getrouwde Brit heeft negen uur in de auto gezeten voor een date met een meisje dat hij via Facebook had leren kennen. De Manchesterfan bleek echter lelijk voor de gek te zijn gehouden door twee Liverpoolsupporters. Het drama werd nog erger. De grapjassen bleken het telefoongesprek te hebben opgenomen en plaatsten het op Facebook. Het duurde niet lang voor zijn echtgenote het verhaal ontdekte en hem het huis uitzette.

In New York werd een 18-jarige Belg gearresteerd omdat hij een romance had met een minderjarige. De jongeman, Anthony Fresson, was naar de Big Apple gevlogen om het meisje te ontmoeten waarmee hij al zeven maanden contact had via het internet. Fresson zou door het meisje, dat in werkelijkheid nog maar 14 is, in de waan gelaten zijn dat zij even oud was als hij.

En andere trends...

Tweetwhatyoueat. Zo heet de nieuwste dieetrage op Twitter. Elke hap in je mond noteer je in een online voedingsdagboek en iedereen leest mee wat je gegeten hebt. Durft iemand te zeggen dat hij ontbijt met koffiekoeken?

Het hoofd van de Ierse katholieke kerk, kardinaal Sean Brady, is mee met zijn tijd. Tijdens de mis spoorde hij de gelovigen aan om gebruik te maken van Twitter. 'De gave van het gebed moet verspreid worden via moderne communicatiemiddelen zoals Twitter en e-mail'.

Als mensen een Twitter-account mogen aanmaken, waarom zouden dieren dat ook niet kunnen? Er duiken steelds meer accounts op van huisdieren. Een bekende Britse blogger is Sockington, een kat. Een half miljoen mensen hebben zich al geabonneerd op de Twitter-pagina van Sockington. Uiteraard tikt het baasje de berichten in, en heel boeiend zijn de avonturen van de kat nu ook niet.

maandag 30 november 2009

Meisje (13) sekst met Facebookvriend en verbergt hem in kleerkast


Een dertienjarig meisje uit Detroit heeft aan de politie bekend dat ze seks heeft gehad met een man van 19 die ze onlangs heeft leren kennen via Facebook. Om haar vriendje binnen handbereik te hebben, verborg ze hem gedurende twee dagen in de kleerkast in haar slaapkamer. Dat meldt de krant Free Press op haar website.

Stormachtig
De relatie van de tortelduifjes kan je best stormachtig noemen. Zaterdag leerden de twee mekaar kennen via de sociale netwerksite. Nog dezelfde dag sloop de 19-jarige internetkennis de slaapkamer van het meisje binnen. Als de grond te heet onder de voeten van het koppeltje werd, verborg de jongeman zich in de kleerkast.

Moeder
Vanochtend was het spelletje uit. De moeder van het wicht ontdekte de verborgen minnaar tussen de zomerjurkjes van dochterlief. De politie kwam hem oppikken.

donderdag 26 november 2009

NEEMT MINISTER VAN QUICKENBORNE ONS IN DE MALING ?



Een paar dagen terug werd met veel poeha het volgende aangekondigd :

"Minister voor ICT Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hoopt met voordelige computerpakketten 100.000 nieuwe burgers online te krijgen. De pakketten zijn voorzien van een herkenbaar logo en zijn te koop vanaf 422 euro, waarvan de BTW wordt terugbetaald. Daardoor komt de basisprijs op 349 euro te liggen.

Eind 2008 was 64 procent van de Belgen aangesloten op het internet, terwijl dat cijfer in Nederland en Scandinavïe al op 85 procent ligt. Daar moet volgens Van Quickenborne verandering in komen. "We leven in een informatiemaatschappij en het is onaanvaardbaar dat op dit ogenblik een derde van de Belgische gezinnen nog steeds geen toegang tot het internet heeft."

Kloof verkleinen
Met de basispakketten zal de federale overheid nu proberen de kloof te verkleinen. Zo worden 4 pakketten aangeboden met het logo "Start2surf@home". Die omvatten naast een computer, laptop, netbook of nettop ook 12 maanden kosteloze toegang tot het internet, 4 uur initiatie en een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart. Ook andere pakketten met hogere technische kenmerken krijgen het logo. Ook die producten kunnen dus rekenen op een korting van de overheid.

Concreet gaat het om een terugbetaling van de BTW op de pakketten die voorzien werden van het logo. Om effectief van de laagste prijs te kunnen genieten, zal de consument dus zelf zijn aankoop op zijn belastingaangifte moeten invullen. Die methode werd gekozen om de winkeliers niet bijkomend te belasten."


Even surfen op internet leert ons dat de pakketten voor minstens € 495 netto worden aangeboden en dan nog heb je geen echt beginpakket. Daarenboven maken veel handelaars van de gelegenheid gebruik om onmiddellijk door te verwijzen naar een duurdere PC of laptop en om een snellere verbinding te promoten mits opleg. Bovendien dient de gebruiker na 1 jaar het volledige tarief van de provider te betalen.

Als we alles even op een rijtje zetten dan vrezen we dat het weer een maat voor niks zal zijn : een soort zoethoudertje voor de vele misnoegde internetgebruikers in België, die de tarieven te duur vinden.

Spionage-gsm's in de lift


Gsm's waarmee gesprekken afgeluisterd kunnen worden en sms'jes onderschept, zitten in de lift. Met de toestellen controleren mannen en vrouwen hun partner, en bazen hun werknemers, meldt het Nederlandse dagblad De Pers. Bij onze noorderburen werden dit jaar enkele duizenden spionagetelefoons verkocht.

Het systeem werkt met verborgen software, die werkt op vrijwel alle toestellen. Met een simpel sms'je, dat zich ook niet laat traceren, wordt het toestel in werking gezet. De verzender kan dan alle gesprekken en sms-verkeer volgen.

maandag 23 november 2009

Activisten 'kraken' Facebook

Activisten beweren dat ze bijna driehonderd groepen op de sociale mediawebsite Facebook hebben overgenomen om mensen bewust te maken van de kwetsbaarheid van online privacy.

De activisten kwamen erachter dat allerlei groepen op Facebook zonder beheerder zaten. Ze maakten valse profielen en meldden zichzelf als beheerder aan.

Zo konden ze bepalen of iemand wel of niet lid mocht worden en wat er wel of niet gepubliceerd werd op het profiel van de groep.

Ook konden ze informatie veranderen zonder dat de leden van de groep iets doorhadden. Sommige groepen op Facebook hebben meer dan een miljoen leden.

Bewuster

De activisten zeggen te hopen dat mensen door de actie bewuster worden van wat ze op internet al dan niet wereldkundig willen maken.

Facebook heeft laten weten dat de activisten geen toegang hadden tot privé-informatie.

Facebook opruimen vermindert kans op nieuwe job

Vrienden op sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn die je niet goed kent, kunnen in de zoektocht naar een nieuwe job nuttiger zijn dan echte vrienden of kennissen. Dat zegt Mark Granovetter van de Stanford University.

De Amerikaanse socioloog countert daarmee de hype van het 'defrienden', waarbij je de zwakke links (ex-klasgenoten, ex-collega's .) van je sociale netwerk verwijdert om plaats te ruimen voor je échte vrienden en kennissen.

Nochtans levert net die groep van zwakke links je volgens Granovetter 'een venster op de wereld' en zullen zij je sneller in contact brengen met toekomstige werkgevers.

Filters

Wie een profielpagina op bijvoorbeeld Facebook heeft, bouwt best wel bepaalde filters in om een onderscheid te maken tussen wat je vrienden te zien krijgen en hetgeen je toegankelijk maakt voor potentiële werkgevers.

Een status update over die vervelende werkdag van vandaag communiceer je immers liever niet aan je mogelijke nieuwe baas. Toch?

6 voorspellingen over Facebook en Twitter

Facebook, Twitter en aanverwanten namen dit jaar een hoge vlucht. Zetten zij dat succes volgend jaar voort en hoe zullen we dan omgaan met deze snufjes?

In 2010 worden sociale netwerksites nog populairder, nog mobieler en nog exclusiever. Dat voorspelt expert David Armano op de site van Harvard Business. Hij somt 6 grote trends op.



Sociale media worden minder sociaal

Groepen en besloten netwerken winnen aan populariteit. Niet iedereen wordt nog zomaar aan je netwerk toegevoegd. Al die overtollige contacten vind je namelijk niet nodig. Integendeel, wat is er mis met een beetje exclusiviteit? Misschien is het niet zo sociaal, maar door je contacten zorgvuldig uit te kiezen haal je wel meer uit je netwerk.

Bedrijven spelen zelf Facebook

Waarom als bedrijf zelf geen sociale netwerksite op touw zetten? Of een klantendienst via Twitter lanceren? Zo kunnen bedrijven hun klanten een betere service bieden.

Competitie wordt aangewakkerd

Werkgevers kunnen sociale netwerksites gebruiken om gezonde competitie onder hun werknemers aan te moedigen. Via interne netwerken kan de wedijver aangewakkerd worden om bijvoorbeeld de meeste nieuwe klanten binnen te halen.

Gedragscodes worden opgelegd

Heeft jouw werkgever nog geen gedragscode over het gebruik van sociale netwerksites, dan komt die er het komende jaar aan. Jij als werknemer zal je aan regels moeten houden over hoe je je hoort te gedragen op Facebook en co.

Sociale media worden mobieler

Heel wat bedrijven blokkeren de toegang tot sociale media. Dat terwijl smartphones vlot over de toonbank gaan. Werknemers zullen dan ook meer en meer via hun mobieltje naar sociale netwerksites surfen.

E-mail neemt af

Kon je vroeger via e-mail anderen op de hoogte brengen van interessante nieuwtjes, dan bieden meer en meer websites de mogelijkheid artikels via sociale media te delen. Ellenlange maillijsten zullen tot het verleden beginnen te horen. Geef toe, het is ook makkelijker om via Facebook een kennissenlijst van iets op de hoogte te brengen.

Valse Facebook-pagina ontfutselt wachtwoorden gebruikers



Op het internet circuleert een valse Facebook-pagina die wachtwoorden van gebruikers probeert te stelen. Dat heeft Panda Security ontdekt, ontwikkelaar van IT-beveiligingsoplossingen.


Het internetadres, uitzicht en de inhoud van de pagina lijken sterk op het echte Facebook. Onoplettende surfers worden zo verleid hun gebruikersnaam en wachtwoord in te geven, meldt Panda Security maandag in een persbericht.

Na ingeven van het wachtwoord verschijnt een foutmelding die de gebruikers erop wijst dat het onveilig is om door te klikken. Maar veel surfers negeren deze foutmelding, aldus Panda Security, en belanden zo op de valse Facebook-pagina. Gegevens die daar worden ingevoerd, komen terecht bij de makers van de valse website.

'De frauduleuze URL wordt waarschijnlijk verspreid via e-mail', verduidelijkt Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs. 'Eens kwaadwillenden beschikken over de gebruikersgegevens kunnen ze alles doen wat ze willen: van het versturen van spamberichten met kwaadaardige links tot het verzenden van berichten naar contactpersonen van de betreffende geïnfecteerde gebruiker.'

Het bedrijf raadt aan geen ongevraagde e-mails te beantwoorden en niet te klikken op onbekende links. En als je toch data hebt ingevoerd op een frauduleuze pagina, verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.

VIRUS OP FACEBOOK SLAAT WEER TOE



OPGELET : ER WORDEN BERICHTEN VERSPREID MET DE VOLGENDE INHOUD :

"Hey, some jerk has posted your pictures (u understand what kind of pictures are there) and sent a link of them to all ur friends. I have already replied back. Said, that he is an indiot. See the link: http: // ahyhijizun.s-enterprize.com/akakexet.html
Love you!!!!! "

KLIK NIET OP DE LINK, WANT JE WORDT NAAR EEN SITE GELEID MET HET BERUCHTE FACEBOOKVIRUS !!!

zondag 22 november 2009

Depressieve vrouw verliest uitkering door Facebook



Een vrouw die al maanden een uitkering kreeg omdat ze kampt met een depressie, is deze uitkering plots kwijt. Haar verzekeringsmaatschappij schrapte de uitkering nadat de vrouw foto's van zichzelf op Facebook had gezet. Dat meldt de Canadese zender CBC.


De 29-jarige Nathalie Blanchard uit het Canadese Quebec werkt voor het informaticabedrijf IBM, maar zit al anderhalf jaar thuis met een depressie. Ze kreeg iedere maand een uitkering van haar verzekeringsmaatschappij, maar deze is plots gestopt met het uitbetalen van het bedrag.

Toen Blanchard haar verzekeringsmaatschappij opbelde, kreeg ze te horen dat ze inderdaad gestopt waren met het geld te storten omdat ze volgens hen opnieuw aan de slag kan gaan. De verzekeringsagent kwam tot die conclusie nadat hij foto's had gezien die de vrouw op Facebook had gezet.

'De agent beschreef verschillende foto's op mijn Facebookprofiel,' zegt de vrouw. 'Er staan foto's van mij op tijdens een optreden van de Chippendales en op mijn verjaardagsfeestje. Hij vertelde me ook dat hij een foto had gezien waarop ik op vakantie in bikini poseer. Volgens de verzekering was dit genoeg bewijs om te besluiten dat ik niet meer depressief ben en opnieuw kan gaan werken.'

'Ik had de verzekeringsmaatschappij nochtans laten weten dat ik met vakantie ging,' gaat Blanchard verder. 'Ik vind het trouwens schandalig dat ze Facebook hiervoor gebruiken en dat ze uit de foto's dan ook nog concluderen dat ik genezen ben. Van de dokter moet ik me net amuseren om zo mijn zorgen te vergeten, maar ik heb nog altijd dezelfde problemen als voordien. Ik ben helemaal niet genezen.'

De verzekeringsmaatschappij heeft verklaard dat ze inderdaad socialenetwerksites gebruiken om cliënten na te trekken, maar dat ze nooit een uitkering zouden stoppen enkel en alleen maar door wat ze op Facebook vinden. Blanchard heeft een advocaat ingehuurd en stapt met de hele situatie naar de rechter.

donderdag 19 november 2009

Minderjarigen mogen niet op Twitter en Facebook op Xbox


Microsoft geeft Xbox 360-gebruikers binnenkort toegang tot diensten als Twitter, Facebook en Last.fm, maar enkel Xbox Live Gold-leden die 18 jaar en ouder zijn. "We hebben deze beslissing genomen omdat ouders momenteel in het Family Settings-menu de toegang tot deze applicaties voor hun kinderen nog niet kunnen aanpassen," zegt Larry 'Major Nelson' Hryb, hoofd van Xbox Live.

Zodra het ouderlijk toezicht ook op deze applicaties toegepast kan worden, zal het voor gamers van 13 tot 18 jaar mogelijk zijn om toegang te krijgen. Wanneer de update met de nieuwe functionaliteiten beschikbaar zal worden, is nog niet bekend. Volgens Hryb zal het echter niet lang meer duren.

PlayStation 3 krijgt betere integratie met Facebook


Nu een update voor de Xbox 360 het mogelijk maakt Twitter en Facebook te gebruiken met de console van Microsoft, kondigt ook Sony een update aan die Facebook beter integreert met de PlayStation 3. Het gaat echter niet om een aparte applicatie zoals bij de Xbox.

Gebruikers moeten de browser van de PS3 blijven gebruiken, maar kunnen dankzij de nieuwe firmware-update automatisch op Facebook zetten wat ze hebben gekocht in de PlayStation Store, en welke trofeeën ze hebben behaald in de games.

Sony stelt ook programmeercode beschikbaar voor ontwikkelaars om Facebook-mogelijkheden te verwerken in hun games.

'Unfriend' is woord van het jaar in de VS

'Unfriend' is door de New Oxford American Dictionary uitgeroepen tot het woord van het jaar 2009. 'Unfriend' is een werkwoord en het betekent dat je iemand als vriend verwijdert van een netwerksite als Facebook.

Andere kanshebbers voor het woord van het jaar waren onder andere 'netbook', de benaming voor een kleine laptop computer, en 'sexting', het sturen van seksueel getinte sms-berichten.

Minister Q verkoopt pc + internet voor 349 euro

Minister voor ICT Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hoopt met voordelige computerpakketten 100.000 nieuwe burgers online te krijgen. De pakketten zijn voorzien van een herkenbaar logo en zijn te koop vanaf 422 euro, waarvan de btw wordt terugbetaald. Daardoor komt de basisprijs op 349 euro te liggen.

Eind 2008 was 64 procent van de Belgen aangesloten op het internet, terwijl dat cijfer in Nederland en Scandinavïe al op 85 procent ligt. Daar moet volgens Van Quickenborne verandering in komen. "We leven in een informatiemaatschappij en het is onaanvaardbaar dat op dit ogenblik een derde van de Belgische gezinnen nog steeds geen toegang tot het internet heeft."

Met de basispakketten zal de federale overheid nu proberen de kloof te verkleinen. Zo worden 4 pakketten aangeboden met het logo "Start2surf@home". Die omvatten naast een computer, laptop, netbook of nettop ook 12 maanden kosteloze toegang tot het internet, 4 uur initiatie en een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart. Ook andere pakketten met hogere technische kenmerken krijgen het logo. Ook die producten kunnen dus rekenen op een korting van de overheid.

Concreet gaat het om een terugbetaling van de btw op de pakketten die voorzien werden van het logo. Om effectief van de laagste prijs te kunnen genieten, zal de consument dus zelf zijn aankoop op zijn belastingaangifte moeten invullen. Die methode werd gekozen om de winkeliers niet bijkomend te belasten.

Belgacom

Belgacom pakte kort na de persconferentie van van Quickenborne al uit met een persbericht waarin het zijn ‘Start2Surf’-pakket aanprijst. Vanaf vrijdag kan je het pakket bij Belgacom bestellen. Het omvat een nieuwe computer met basissoftware, 12 maanden toegang tot Belgacom Internet Budget, een dag computer- en internetopleiding en een kaartlezer voor de elektronische identiteitskaart.

Paniekknop voor sociale netwerksites, ook op Facebook.



Sociale netwerksites als Netlog, MySpace en Facebook krijgen binnenkort een uniforme paniekknop voor kinderen en jongeren. Daarmee kunnen bezoekers hulp zoeken als ze worden lastiggevallen door mensen met oneerbare bedoelingen. Het initiatief komt van de EU, in samenwerking met de eigenaars van de verschillende sites. Dat staat donderdag in De Morgen.

Eind vorig jaar hebben eigenaars van sociale netwerksites een Europese werkgroep opgericht waarin verschillende mogelijkheden worden besproken om het gebruik van hun sites veiliger te maken, zeker voor zwakkere gebruikers als kinderen en jongeren. Een van de maatregelen is een hulpknop waarmee kinderen en jongeren alarm kunnen slaan als ze online worden belaagd.

‘Onze verwachting is dat die knop er over enkele maanden zal zijn’, zegt Lorenz Bogaert, algemeen directeur van de Belgische sociale netwerksite Netlog. ‘We zijn dat druk aan het bespreken met alle spelers uit de sector. Het is belangrijk dat we zoiets niet overhaast doen: als we ermee komen, moet het goed zijn. Plaatselijke initiatieven, die op een enkel sociaal netwerk terechtkomen, gaan nauwelijks een stap verder dan de rapporteringsknop die de meeste netwerken al hebben. Het heeft een veel grotere impact als we het probleem met de hele sector aanpakken.’
Alle sociale netwerksites die in Europa actief zijn, zoals Netlog, MySpace, Facebook en Hyves, krijgen dezelfde knop, waarachter een systeem zit waarmee zowel het bedrijf achter de site als de lokale overheid hulp kunnen verlenen.

zondag 25 oktober 2009

'Nieuwe' Facebook botst op massaal protest


Het uitzicht van de populaire socialenetwerksite Facebook is alweer wat veranderd. En alweer roepen de aanpassingen nogal wat verzet op. Een protestgroep op de site haalde in een mum van tijd meer dan 700.000 leden.

'Change Facebook back to normal'. 'Maak Facebook weer normaal'. Die slogan had gisteravond al bijval gevonden bij meer dan 700.000 gebruikers van de socialenetwerksite Facebook. En dat nog geen twee dagen nadat de protestgroep was opgericht. Aanleiding is de nieuwe look die Facebook afgelopen vrijdag lanceerde. Dat is opmerkelijk, want het nieuwe uitzicht lijkt sterk op de oude versie waarover vele gebruikers nostalgisch deden. 'Alweer een verandering', moeten veel Facebook-surfers gedacht hebben.

De nieuwe Facebook draagt het woord 'relevantie' weer wat hoger in het vaandel. In plaats van ongefilterd alle veranderingen en updates die je 'vrienden' op hun pagina aanbrachten op je nieuwsoverzichtpagina te gooien, maakt de netwerksite nu een selectie van belangrijke gebeurtenissen sinds de laatste keer dat je je aanmeldde. Die selectie is gebaseerd op het aantal reacties en commentaren dat andere gebruikers hebben gegeven. Het geeft een beetje gezelligheid aan wat vroeger een onoverzichtelijke brij was. Maar je kan die brij nog altijd bekijken onder 'Live overzicht'.

'Als je je aanmeldt, kan je de interessantste dingen die je gemist hebt bekijken in het nieuwsoverzicht', zegt Facebook zelf. 'Het zijn gebeurtenissen waarvan wij denken dat je ze leuk zal vinden. Eenmaal je weer mee bent, klik je door naar live feed en kijk je wat er op dit moment op Facebook gebruikt wordt.'

Nadeel is dat die live feed tegenwoordig zichzelf updatet, zonder waarschuwing en zonder dat je zelf het scherm moet herladen. Nogal vervelend als je net aan het lezen bent. Minder leuk is ook dat je in het 'relevante nieuwsoverzicht' veel te lezen krijgt over andermans vrienden. Een onvermijdelijk gevolg als reacties en commentaren zo belangrijk zijn.

De gebruikers, die bij de vorige verandering hevig protesteerden en zich verenigden in protestgroepen van soms een miljoen leden, hebben nu ten dele hun zin gekregen door de 'Facebook goes classic'-look. Maar het protest is even hevig. Een online petitie zit na twee dagen al over de 100.000 handtekeningen, verschillende protestgroepen verzamelden al meer dan 500.000 aanhangers. Misschien gewoon omdat ze niet zo'n fan zijn van 'change' en geen zin hebben om weer iets bij te leren. Facebook zelf geeft toe dat dat vervelend kan zijn, maar beweert alvast de veranderingen te hebben afgestemd op de feedback van gebruikers.

Zo extreem is het protest trouwens niet, want Facebook telt wereldwijd ruim 300 miljoen actieve gebruikers. Vooral bij de 18- tot 34-jarigen is de netwerksite erg populair.

maandag 19 oktober 2009

Facebook verwart Belgische log-ins

Enkele Belgische Facebookers konden vorige week inloggen op andermans profiel. Het gaat om mobiele gebruikers via het netwerk van Mobistar. Facebook bevestigt het probleem.

Wie vorige week via zijn gsm inlogde op Facebook, had de kans dat hij of zij op andermans profiel belandde. Zo bevestigt gebruiker Evelien L. aan onze redactie dat ze met haar gegevens gedurende enkele dagen telkens als iemand anders werd ingelogd. Daarbij kon ze vrienden toevoegen of de statusupdate aanpassen.

Kort na deze vaststelling werd duidelijk dat anderen op haar pagina konden inloggen. Zo werd haar status aangepast vanaf een mobiele telefoon. Een tweede gebruiker bevestigt dat ook zij kon inloggen op andermans profiel, al merkte ze geen wijzigingen door anderen.

'Kleine groep'

Facebook bevestigt het probleem aan onze redactie, maar relativeert het meteen. 'Het ziet er naar uit dat een kleine groep een aantal abnormale inlogproblemen ervaart bij een bepaalde operator', zegt woordvoerder Annie Ta. Hoeveel gebruikers dat precies zijn, vertelt ze niet.

Hoewel Facebook geen operator bij naam noemt, zijn beide gebruikers klant bij Mobistar. Ook een derde gebruiker op wiens profiel kon worden ingelogd is hier klant, al geeft hij zelf aan niets vreemds te hebben gemerkt.

Opgelost

Volgens de sociaalnetwerksite is het probleem inmiddels opgelost. Dat wordt bevestigd door onze getuigen. Hoe en waarom het probleem is ontstaan blijft wel achterwege. Van Mobistar krijgen we vooralsnog geen reactie op het voorval.

dinsdag 6 oktober 2009

Meer e-mailadressen gekraakt dan gedacht


De grootschalige phishing-aanval waarna de gegevens van tienduizenden Hotmailadressen gekraakt werden, is groter dan gedacht. Ook de inloggegevens van twintigduizend Gmail-, Yahoo- en andere mailaccounts zijn vandaag op het internet gepubliceerd. Dat meldt de BBC.

De lijst met wachtwoorden werd gepubliceerd op dezelfde website waar maandag ook de wachtwoorden van tienduizend Hotmail-accounts werden bekend gemaakt. Deze site, pastebin.com, is inmiddels offline gehaald om verder misbruik te voorkomen. Een deel van de gegevens zou zijn verouderd, maar het grootste deel zou nog werken, zo meldt de Britse omroep.

'Veiligheid Gmail niet ter discussie'

Google heeft inmiddels bevestigd aan de BBC dat Gmail het slachtoffer is geworden van de phishing-aanval. De zoekgigant heeft geen concrete cijfers over het aantal getroffen gebruikers, maar het zou gaan om een 'very small number', aldus een woordvoerder van Google België.

Hij benadrukt dat het niet gaat om een aanval specifiek tegen Gmail en dat de veiligheid ervan dus ook niet ter discussie staat. 'Google heeft meteen ook zelf de paswoorden van de adressen in kwestie veranderd', verduidelijkt hij.

Ook bij Microsoft heeft men voorlopig geen nieuwe informatie over de gehackte login-gegevens bij Hotmail, en hoeveel Belgische gebruikers getroffen zouden zijn.

Phishing

Het is nog onduidelijk of de nieuwe lijst het werk is van dezelfde hackers. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij mensen naar een valse website gelokt worden, die een kopie is van een echte website. Daar moeten ze, nietsvermoedend, inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun kredietkaartnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien.

Woordvoerder Edward Claessens van Microsoft België waarschuwt nog voor mails die vragen naar je gegevens, al dan niet in naam van Hotmail of Microsoft. 'Wij zullen nooit via mail naar die gegevens vragen', is hij formeel.

Opletten met wachtwoorden

Wat extra zorgen baart, is het feit dat vele mensen dezelfde inloggegevens gebruiken voor andere Microsofttoepassingen, zodat gevoelige informatie in verkeerde handen kan terechtkomen. Veertig procent van de surfers gebruikt voor elke website hetzelfde wachtwoord.

Microsoft raadt mailgebruikers aan om wachtwoorden te veranderen, anti-virus-software regelmatig te verversen en voorzichtig te zijn met het openen van bestanden. Ook de website Neowin.net, dat de publicatie als eerste ontdekte, adviseert Hotmailgebruikers om hun paswoord onmiddellijk te veranderen.

woensdag 30 september 2009

Samsung-gsm werkt op zonne-energie


Samsung toont dat hip en ecologisch niet per definitie duur moet zijn. Het bedrijf introduceert met de E1107 een gsm op zonne-energie voor nog geen vijftig euro.

Het toestel ziet eruit als een doorsnee telefoon, maar de achterkant bestaat volledig uit zonnecellen. Per uur dat het toestel in de zon ligt, kun je tot acht minuten bellen. Ook bij bewolkt weer zou dit werken, zolang de lichtintensiteit sterk genoeg is.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een smartphone. Wel is de E1107 uitgerust met een 1,5 inchscherm dat 65.000 kleuren kan weergeven. Verder heeft het toestel onder meer een zaklamp, FM-radio en een zogenaamde Mobile Tracker om je gsm bij verlies weer op te sporen.

Het toestel wordt exclusief verdeeld door Belgacom (zonder abonnementsverplichting) voor 49 euro. Het telecombedrijf schenkt per verkocht toestel overigens een euro aan The Climate Education, een programma dat jongeren sensibiliseert rond de gevolgen van de klimaatverandering.

Bankrekening Sarkozy gehackt


De bankrekening van de Franse president Nicolas Sarkozy is gehackt. Internetcriminelen zijn erin geslaagd om kleine sommen geld van de rekening te halen.

De diefstal werd gisteren bekendgemaakt door Le Journal Du Dimanche. De Franse krant baseert zich op een bron die nauw betrokken is bij het onderzoek. Intussen heeft ook Luc Chatel, woordvoerder van het Elysée, aan het Franse Radio-J bevestigd dat er een onderzoek loopt, maar zonder verder commentaar te geven.

De bankhack heeft al een tijdje geleden plaatsgevonden. Sarkozy deed al in september aangifte van de diefstal. Het is niet duidelijk of de hack alleen op hem was gericht of deel uitmaakte van een inbraak bij meerdere mensen.

Malware plundert je rekening

Een nieuw stuk malware leegt je bankrekening terwijl je zelf ingelogd bent. De trojan Urlzone toont een verkeerd bedrag op je rekening en schrijft gelijktijdig een deel van het werkelijke bedrag over.



Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Finjan. Vooralsnog lijkt de infectie zich te richten op Duitse internetgebruikers.

De belangrijkste vernieuwing aan deze trojan is dat hij een poging doet om gangbare detectiesystemen die verdachte transacties waarnemen te omzeilen. Zo wordt aan de hand van het bedrag op de rekening berekend hoeveel geld er veilig gestolen kan worden.

6.400 besmettingen

De beveiligingsonderzoekers wisten de server waar de malware mee communiceert te achterhalen. Deze bleek onbeveiligd. Uit gegevens op de computer is afgeleid dat bijna 90.000 mensen de site waar de trojaan op staat hebben bezocht. Ongeveer 6.400 van hen zijn geïnfecteerd. Van de besmette gebruikers zijn er een paar honderd bestolen.

Over een periode van 22 dagen in augustus hebben de beheerders van deze malware bijna 300.000 euro buit gemaakt. Het geld is overgemaakt naar zogenaamde mules. Dit zijn tussenpersonen die geld van een bankrekening halen en met andere diensten versturen, zodat het niet te traceren is.

maandag 28 september 2009

New Facebook iPhone App Has Privacy Problem



Facebook is no stranger to privacy problems. The company has come under fire for its use of ads, and has fallen victim to gaping security holes that reveal personal information users have elected to keep private.

The latest embarrassment stems from the new version of the Facebook iPhone app, in which a bug is allowing users to access features that a Page's administrator had disabled. For example, Barack Obama's Page understandably forbids Wall comments in order to keep people from posting offensive content or malicious links. It turns out that if you load the Page with the iPhone app, however, you can post anything you want.

According to TechCrunch, this isn't the first time the new Facebook has failed to protect its customers' privacy. Originally, the app was ignoring privacy settings on status updates, exposing them to friends who were supposed to be blocked.

We're sure Facebook will address the issue swiftly. Still, the fact that simple yet glaring bugs like these continue to make it through the company's quality controls leads us to believe that there is a systematic problem here. Facebook should hurry to institute tougher testing and tighter controls before they become the Microsoft of the social networking world.

Facebook kampt met serieuze problemen

Sociaal netwerksite Facebook kampt de laatste tijd met enkele technische problemen. Zo is de site tegenwoordig niet bepaald stabiel en ondertussen heeft een hacker enkele openingen in de beveiliging van de site gevonden.


De stabiliteitsproblemen zorgen ervoor dat sommige leden van de site niet meer in kunnen loggen of dat ontvangen berichten plots verdwijnen. De site heeft nog niet bekendgemaakt wat de oorzaak hiervan is, maar erkent het probleem wel.

Ondertussen heeft de hacker Unu laten weten dat het meerdere zwaktes in de beveiliging van Facebook gevonden heeft. Het gaat specifiek om fouten in de applicaties van ontwikkelaar Newscloud. Deze foutjes zouden kwaadwillenden de mogelijkheid kunnen geven om kwaadaardige software op de computers van gebruikers te installeren. Toegang tot deze applicaties is inmiddels geblokkeerd tot de beveiliging ervan is opgeschroefd.

Unu is een zogenaamde 'grey hat hacker,' oftewel een hacker die fouten in sites opzoekt, maar ze niet exploiteert voor eigen doeleindes. Eerder vond hij al beveiligingslekken in sites van banken en van het Britse parlement.

Problemen met Facebook

De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt.


De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt. De problemen duiken sinds dit weekend op en zijn vrij uiteenlopend. Statusboodschappen verdwijnen, inloggegevens worden geweigerd en soms zijn profielpagina's korte momenten onbereikbaar. "Sommige gebruikers ondervinden fouten bij verschillende functies van de site", zegt Facebook in een verklaring aan onze collega's van CNet.

"Dit houdt in dat materiaal af en toe verdwijnt, dat er loginproblemen zijn of problemen met het bekijken van profielen, en foutmeldingen bij het plaatsen van iets." De site zegt te werken aan een oplossing. Het is de tweede keer in korte tijd dat Facebook netwerkproblemen heeft. Begin augustus ging de site ook al onderuit. Dat kwam toen door een DOS-aanval die onder meer ook Twitter en Youtube trof.

woensdag 23 september 2009

Gratis antivirus Microsoft snel beschikbaar


Microsofts gratis antiviruspakket Microsoft Security Essentials (MSE) wordt een van de komende weken vrijgegeven. Dat laat het bedrijf weten in een e-mail aan bètatesters.

Het pakket is op dit ogenblik nog een bètavariant. Het is een afgeslankte versie van Onecare, een optimalisatiepakket voor Windows dat niet meer in de winkelrekken ligt. Voorheen was MSE bekend onder de codenaam Morro.

MSE biedt enkel bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden en rootkits. De andere capaciteiten uit Onecare zijn overboord gegooid. Zo is er geen mogelijkheid om reservekopieën te maken, geen schijfdefragmentatie, wachtwoordbescherming, ouderlijk toezicht en geen firewall.

Voor wie onbeschermd bleef

MSE richt zich op het onderste deel van de markt, de mensen die niet betalen voor hun antivirus.

Tot dezelfde conclusie komt ook ZDNet, dat de prerelease heeft getest:

'Als je zonder bescherming de computer aan het internet hangt, of alleen gebruikmaakt van onbetaalde virusscanners, dan is Microsoft Security Essentials een plezierige extra keuze die bescherming biedt zonder daarbij het systeem te belasten. Zoek je serieuze beveiliging voor een pc, dan ben je beter af met een betaald product.'

Problemen met Facebook



De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt.

De problemen duiken sinds dit weekend op en zijn vrij uiteenlopend. Statusboodschappen verdwijnen, inloggegevens worden geweigerd en soms zijn profielpagina's korte momenten onbereikbaar.

"Sommige gebruikers ondervinden fouten bij verschillende functies van de site", zegt Facebook in een verklaring aan onze collega's van CNet. "Dit houdt in dat materiaal af en toe verdwijnt, dat er loginproblemen zijn of problemen met het bekijken van profielen, en foutmeldingen bij het plaatsen van iets." De site zegt te werken aan een oplossing.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Facebook netwerkproblemen heeft. Begin augustus ging de site ook al onderuit. Dat kwam toen door een DOS-aanval die onder meer ook Twitter en Youtube trof.

woensdag 16 september 2009

De 12 irritantste Facebookers


Netwerksites als Facebook zijn een handig hulpmiddel om in contact te blijven met vrienden en kennissen, maar ze hebben ook nadelen. Naast de vele toffe berichten en leuke foto's die jouw vrienden posten, vind je op netwerksites ook veel posts van mensen die zich aanstellen, op al jouw berichten 'grappige' antwoorden achterlaten, gênante foto's van jou posten of je dagelijks lastigvallen met vervelende quizzen. CNN zette de twaalf irritantste types op een rijtje.

Het 'laat me je elk detail van mijn leven vertellen'-type
"Ik ben wakker", "Ik heb boterhammen met choco gegeten als ontbijt, "Ik verveel mij op het werk", "Ik zit vast in de file"... Veel mensen amuseren zich met het posten van de meest doordeweekse dingen. Echt niet al jouw vrienden willen weten dat je op de bus staat te wachten.

De stoefer
Iedereen post wel eens een link naar een zelfgeschreven blogbericht of artikel, maar je lijkt een onverbeterlijke narcist wanneer al je updates linken naar jouw blog, je gedicht, de prijs die je net gewonnen hebt of de ongewoon snedige recensie die je hebt neergepend over die ongelooflijk overschatte nieuwste 'kutgroep uit Engeland'.

De vriendenverzamelaar
De gemiddelde gebruiker heeft 120 vrienden op Facebook. Heel sociale mensen hebben er misschien 300 of 400, maar wie heeft er 1.000? Tenzij je George Clooney bent of de loterij hebt gewonnen, stel je jezelf gewoon aan.

De omroeper
"Michael Jackson is dood!!!!!", en dat heb je het eerst van mij gehoord! Van mij, of van iemand anders die het nieuwsbericht al heeft gelezen of gehoord.

De 'te veel informatie'-posters
Sommige mensen geven echt te veel informatie over zichzelf prijs. Niet iedereen wil weten dat je zalf gaat kopen voor die vervelende aambeien, of dat je weer zo dronken was dat je met een lelijke onbekende hebt gevogeld in een steegje. Ook de werking van andere lichaamsfuncties hoeven echt niet altijd in je status.

De slechte speller
"Goeie morgent iedereen ben geslaagt zit nu op trein naar brussel en dan of to zaventem." Hoewel de taalregels in de digitale wereld nogal soepel zijn, mag je ook niet overdrijven. Niemand vindt een spellingnazi tof, maar wie echt té slordig schrijft, komt gewoonweg over als een idioot.

De zielige Bambi
"Cindy voelt zich vandaag triest", "Jef kan wel een beetje goed nieuws gebruiken", "Het leven zuigt"... Zoals vissers hengelen naar hun vangst, zo gooien deze zieligaards hun lijnen uit op zoek naar medelijden. Hun aas bestaat uit vage verhalen van tegenslag, in de hoop antwoorden vol medeleven uit te lokken. Echt slecht nieuws is één ding, deze manipulatieve posts zijn simpelweg smeekbedes om aandacht.

De voyeur
Voyeurs passen zelden hun status aan, en reageren zelden op jouw posts, maar bekijken wel alles wat jij online zet. Wanneer je er dan toch eens mee praat, laten ze af en toe iets vallen waardoor je weet dat ze jouw posts nauwgezet maar in stilte volgen. Het is een beetje griezelig.

De zuurpruim
Zuurpruimen doen niets anders dan klagen. Net als trollen op blogs of nieuwsgroepen, grijpen ze elke mogelijkheid aan om hun sarcastische en cynische commentaar te delen met de wereld, genre "Carl is niet erg onder de indruk van al die idioten die niet beseffen hoe idioot ze zijn".

De paparazzo
Sinds iedereen met een digitaal (gsm-)fototoestel rondloopt, kan je nooit meer ongestraft de idioot uithangen zonder dat er foto's van worden gemaakt. Als je pech hebt, belanden die ook nog online. Paparazzi posten dergelijke foto's op hun profiel, en taggen jou erop. Het maakt die kater van de uit de hand gelopen avond alleen maar erger.

De koning der vaagheid
"Je zal wel zien...", "Wat als ik zeg dat ik me nooit zal overgeven?", "Patrick is het beu", "Dave dacht dat hij immuun was, maar is het niet." Nee, je bent niet mysterieus. Wat je zegt, slaat gewoon nergens op.

De chronische uitnodiger
Deze gebruikers vallen je constant lastig met petities die je moet tekenen, quizzen waaraan je moet deelnemen, games die je moet spelen, groepen waar je lid van moet worden en evenementen waar je naartoe moet. Het is dan ook enorm leerrijk te weten wat voor groente, kaas of 'Friends'-personage je bent, maar is het echt nodig die kennis te delen met al jouw vrienden?

Facebook telt wereldwijd 300 miljoen leden


De sociale netwerksite Facebook telt inmiddels wereldwijd driehonderd miljoen leden. Dat heeft Mark Zuckerberg, medeoprichter en directeur van Facebook, op zijn eigen blog bekend gemaakt. Het gaat erg snel voor de netwerksite, want in april van dit jaar werd de kaap van tweehonderd miljoen leden overschreden.

Facebook maakt ondertussen winst dankzij honderden miljoenen euro's aan advertentie-inkomsten. ''Eerder dit jaar dachten we nog dat de geldstroom ergens in 2010 positief zou zijn, en ik ben erg tevreden om mee te kunnen delen dat we deze mijlpaal al hebben bereikt in het afgelopen kwartaal'', schreef Zuckerberg.

Hoeveel geld zijn bedrijf verdiende in de afgelopen drie maanden, deelde Zuckerberg niet mee. Zuckerberg creëerde Facebook vijf jaar geleden, samen met twee kamergenoten die eveneens aan de vermaarde Harvard-universiteit studeerden.

woensdag 9 september 2009

HET “FAN CHECK” VIRUS OP FACEBOOK : WAT TE DOEN ?












Verschillende gespecialiseerde blogs en websites inzake virussen en Facebook meldden de laatste dagen dat de applicatie Fan Check op Facebook virussen bevat en/of een aanval zou uitvoeren op de profielen en vrienden van die profielen.
Andere blogs en websites spreken dat weer tegen. In elk geval is er iets aan de hand met de applicatie. Daarom is het best de applicatie te verwijderen uit je Facebookaccount.



Hoe doe je dat :

1. Staat er een foto bij je vrienden, waarop je getagd bent, dan kan je die tag verwijderen door naast je naam onderaan de foto op het volgende te klikken “(mijn) tag verwijderen”.


2. Heb je zelf de applicatie gebruikt is het aan te raden de betreffende foto’s op je profiel te verwijderen.


3. Vergeet ook niet naar je instellingen te gaan en bij toepassingen “Fan Check” te verwijderen.
Aangezien er momenteel evenveel meldingen zijn dat de applicatie gevaarlijk is als meldingen dat de applicatie op zich niet gevaarlijk is, raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen en de bovenstaande stappen te ondernemen.



WAT JE ZEKER NIET MAG DOEN IS HET VOLGENDE :ZOEKEN OP GOOGLE NAAR SOFTWARE, DIE DE APPLICATIE KAN VERWIJDEREN. ALLE SOFTWARE VAN ALLE SITES, DIE DEZE SOFTWARE AANBIEDEN, BEVATTEN MALWARE (VIRUSSEN).

vrijdag 4 september 2009

Vrienden kun je kopen, ook op Facebook

De online wereld heeft er een nieuwe manier van geld verdienen bij: de verkoop van vrienden op sociale netwerksites, zoals Facebook (wereldwijd 200 miljoen gebruikers) en Twitter (uitgegroeid tot meer dan 50 miljoen gebruikers). Dat bericht NRC Handelsblad vrijdag op zijn website.

Het Australische bedrijfje uSocial verkoopt internetvrienden aan marketing- en reclamebureaus. 'Voor 177,30 dollar (124 euro) voegen we duizend vrienden aan uw Facebook-account toe', zo luidt de belofte. Duizend volgelingen op Twitter levert het bedrijf voor 87 dollar. De marketingwaarde van een grote schare Twittervrienden, staat op uSocial.net, is minstens tien cent per gebruiker per maand. uSocial beweerde begin augustus nog dat het 25.000 vrienden geleverd zou hebben aan de Twittersite van Michael Jackson.

Reclamebureaus zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van sociale netwerken, omdat ze rechtstreeks toegang bieden tot een geselecteerde doelgroep. Zo kunnen bedrijven gericht online campagne voeren, ter aanvulling op virale campagnes op videosites of betaalde advertenties bij de zoekresultaten van Google of Bing, Microsofts zoekmachine.

Het bedrijfje uSocial belooft op Facebook ook 'pakketten' van 5.000 of 10.000 (à 1.167 dollar) vrienden te kunnen leveren 'in een paar weken tijd'. Het verkrijgt de vrienden door uitnodigingen te sturen uit naam van de opdrachtgever. Wie niet geïnteresseerd is, kan de uitnodiging weigeren.

Vermoedelijk is dit in strijd met de gebruiksvoorwaarden van Facebook. Het is niet toegestaan om van de inloggegevens van een andere gebruiker gebruik te maken. Verschillende sociale netwerksites, zoals Digg.com en Yahoo Buzz, hebben al geprobeerd het Australische bedrijfje te weren. Daar bood uSocial stemmen van gebruikers te koop aan. Zo konden reclamebureaus hun commerciële boodschap 'omhoog prijzen'.

donderdag 3 september 2009

Vijf tips om je privacy te beschermen op Facebook

1. Deel je vrienden in aparte groepen in

Facebook draait om het verzamelen van vrienden. Maar een oude schoolkameraad is niet hetzelfde als je buurman. Daarom kan je die vrienden netjes onderverdelen in aparte groepen, elk met hun eigen rechten. Op die manier kan je bekomen dat pakweg je collega's geen toegang krijgen tot je vakantiekiekjes, terwijl je vrienden die wel kunnen zien.

2. Haal jezelf uit de zoekfunctie

Voor mensen in gezaghebbende functies (zoals leraars) is het minder fijn dat iedereen je profiel terugvindt. Wie dat niet wil, kan ervoor zorgen dat zijn naam niet meer opduikt in de zoekresultaten. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. In de box 'zoekmachtiging' kan je bepalen wie je kan vinden in de zoekresultaten.

3. Haal jezelf uit de Google-resultaten

Facebook-profielen duiken ook frequent op in Google. Je kan echter verhinderen dat je profiel nog langer opgepikt wordt door Google. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. Haal het vinkje bij 'Openbare zoekpagina' weg.

4. Vermijd gênante foto-tags

Het verhaal is klassiek: een feestje met wat alcohol erbij en hop, voor je het weet sta je in een pijnlijke pose op de foto. Hoe hard je ook je best doet je profiel proper te houden, je kunt niet vermijden dat anderen zo'n foto van je op Facebook gooien. Hoe vermijd je dat iedereen ze te zien krijgt? Ga naar instellingen/privacy instellingen/profiel. Op deze pagina kan je bepalen wie van je vrienden welk soort gegevens kunnen zien.

5. Vermijd gênante posts op je prikbord

Sommige vrienden vergeten dat iedereen meeleest op je prikbord. Om pijnlijke situaties te vermijden, kan je het schrijven op je prikbord uitschakelen. Ga naar instellingen/privacy-instellingen/profiel. Op deze pagina kan je 'Vrienden mogen reacties plaatsen op mijn prikbord' uitvinken.

maandag 31 augustus 2009

Let op met quizzen op Facebook


Een van de populairste bezigheden op Facebook is het invullen van allerlei testjes en quizjes. Maar daarbij geef je meer informatie vrij dan je zou denken.De makers van zo’n quiz-applicatie krijgen toegang tot zowat alle informatie die je over jezelf hebt achtergelaten op de netwerksite, van profielinformatie (naam, geslacht, seksuele, politieke en religieuze voorkeur, …) tot foto’s en berichtjes die je gepost hebt.
De informatiestroom beperkt zich overigens niet tot gegevens over jezelf: via deze applicaties kunnen de makers ook dingen te weten komen over de vrienden die in je netwerk zitten.WaakhondDeze kwestie wordt nu aangekaart door het Aclu, een Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Om het probleem te illustreren, heeft deze waakhond zelf een Facebook-quiz ontwikkeld die laat zien welke informatie er zoal tevoorschijn getoverd kan worden.

Privacyinstellingen Je kunt de privacyinstellingen van je Facebook-profiel wel aanpassen zodat jouw gegevens niet zomaar verspreid mogen worden, maar dat is standaard niet het geval. En dat is precies wat Aclu veranderd wil zien. Facebook heeft in het verleden al wel vaker bepaalde praktijken aangepast na massaal protest van zijn leden. Aclu raadt dan ook aan om de quiz die het ontwikkeld heeft, door te sturen naar zoveel mogelijk Facebook-vrienden. Ook dringt de organisatie erop aan om een petitie te ondertekenen.ReactieFacebook is het in het verleden al vaker eens geweest met de aanbevelingen van Aclu, laat medewerker Barry Schnitt weten in een reactie aan San Jose Mercury News. Volgens hem zijn er reeds aankondigingen gedaan waarin gesteld wordt dat Facebook in de nabije toekomst meer inspanningen gaat leveren om de privacy van zijn gebruikers te beschermen.

Facebook users targeted by hackers in successful phishing attack

Facebook's 200 million users have been targeted by hackers in the latest "phishing" scam to hit the social networking website.

Internet fraudsters stole the passwords of a number of members on Thursday in a successful attack, a Facebook spokesman said.
Users were tricked into clicking on links posted from accounts that had been taken over by the hackers.

These brought up fake Facebook log-on pages which requested the visitors re-enter their usernames and passwords. Anyone who did so effectively handed the conmen the keys to their profile.
It is not clear how many accounts have been compromised, but Facebook said it was working to block those taken over by the hackers and minimise the fallout. All references to the fake domains – which include www.151.im, www.121.im and www.123.im – have been deleted from the website.

Facebook's security team believes the hackers intended to wait until they had garnered a large number of details before taking over the accounts to spam other members with adverts for fake pharmaceuticals and other products.

Social networks are particularly vulnerable to phishing attacks – which can also be used to steal users' identities – because members tend to be less suspicious of messages apparently sent by their friends than they are of unsolicited emails.

In March Facebook suffered a spate of security breaches, many originating from bogus applications that contained malicious software.

Facebook users were also affected by a variant of the Koobface virus, a worm that first appeared in December last year.

Facebook-virus nu ook op andere social network-sites

Koobface, zo heet de worm waardoor gebruikers van Facebook sinds een jaar geplaagd worden. Maar dit 'Facebook-virus', zoals het in de volksmond heet, verspreidt zich nu ook naar andere social networksites.

Ook Bebo, MySpace, Friendster, MyYearbook en Blackplanet lijken intussen met besmettingen te kampen te hebben.

Wanneer een pc eenmaal met Kookface besmet is, laat het virus spamberichten achter op de profielpagina's van mensen uit de vriendenlijsten. "Ben jij dat?" en "Haha, dat je in die verborgen camera-truc bent getrapt!" staat er ondermeer te lezen. Op de link klikken leidt naar een fake pagina met video's, waarvoor eerst een player gedownload moet worden.
De verspreiding van malware via social network-sites gaat in 2009 een grote vlucht nemen, voorspellen onderzoekers. Mensen zijn de afgelopen jaren als het ware 'getraind' om verdachte links en attachments in hun e-mails te negeren. Maar op een social network-site zijn ze minder op hun hoede, omdat ze de mensen op hun vriendenlijst vertrouwen.

Facebook ratchets up privacy controls (again)


A recent simplification of Facebook's user privacy controls wasn't enough for some policymakers.

On Thursday, in conjunction with the Canadian Privacy Commissioner, Facebook announced a new set of modifications to its user privacy controls as well as its developer API, and the targets of these changes are the thousands of third-party applications built on Facebook's developer platform. That means there may be major implications for developers--some of whom rely almost exclusively on Facebook activity as a revenue source.

The Canadian Privacy Commissioner's office released a set of recommendations for Facebook last month, specifically highlighting concerns that third-party applications could access a significant amount of users' personal data. "It's clear that privacy issues are top of mind for Facebook, and yet we found serious privacy gaps in the way the site operates," commissioner Jennifer Stoddart said in a release at the time.

Facebook's newest set of changes will require third-party applications to specify which fields of user data they access (birthdays, favorite music, geographic location, etc.) and will require users to offer explicit permission before an app can access any of their friends' profile data. This is also in tune with recommendations offered earlier this week by a chapter of the American Civil Liberties Union, which highlighted the amount of personal data that third-party apps can access--sometimes without a user knowing it.

"Our productive and constructive dialogue with the Commissioner's office has given us an opportunity to improve our policies and practices in a way that will provide even greater transparency and control for Facebook users," Elliot Schrage, Facebook's vice president of global communications and public policy, said in a release Thursday. "We believe that these changes are not only great for our users and address all of the Commissioners' outstanding concerns, but they also set a new standard for the industry."

But what does it mean for developers? This could make it difficult for some apps--particularly the sillier ones that rely on heavy viral spread and often one-time use--to gain traction and stay effective. These are similar concerns to those that arose when Facebook cracked down on apps that it deemed "spammy" (and often rightfully so). But on the other hand, the new privacy controls could stem off bad press that could easily paint the developer platform as a whole as unsafe or untrustworthy.

"It is important for developers to have access to information, but we want to balance that with transparency and control for users," Ethan Beard, Facebook's director of platform product marketing, said in a blog post geared toward developers.

"We have committed to making these enhancements over the next twelve months, and anticipate a lengthy beta period including opportunities for you to provide input, multiple blog posts, and updated documentation delivered well ahead of time," Beard's post continued. "Understanding that this will likely require modifications to your code base, we want to give you the earliest heads up that these enhancements are on our road map."

Koobface virus hits Facebook


A worm responsible for sending Facebook users malicious code appears to be limited in nature, although the social engineering attack may be used again, say experts.
Craig Schmugar, threat researcher for McAfee Avert Labs, confirmed this in a call with CNET News and said that, in general, Koobface strikes only social-networking sites.
After receiving a message in their Facebook in-box announcing, "You look funny in this new video" or something similar, recipients are then invited to click on a provided link. Once on the video site, a message says an update of Flash is needed before the video can be displayed. The viewer is prompted to open a file called flash_player.exe.
Schmugar said the prompt for a new player should be a warning. "The messages you tend to get from these sites don't look quite right." For instance, IE will tell you where the update is coming from, and usually it's not an Adobe site.
If the viewer approves the Flash installation, Koobface attempts to download a program called tinyproxy.exe. This loads a proxy server called Security Accounts Manager (SamSs) the next time the computer boots up. Koobface then listens to traffic on TCP port 9090 and proxies all outgoing HTTP traffic. For example, a search performed on Google, Yahoo, MSN, or Live.com may be hijacked to other, lesser-known search sites.
Schmugar said this version of Koobface includes a bot-like component that could install other malicious apps at a later time.
Facebook's Schnitt said, "Only a very small percentage of Facebook users have been affected and we're working quickly to update our security systems to minimize any further impact, including resetting passwords on infected accounts, removing the spam messages, and coordinating with third parties to remove redirects to malicious content elsewhere on the Web."
Facebook has posted instructions on how to remove the infection.
McAfee's Schmugar said this attack is similar to e-mail attacks 10 years ago in that Koobface is using infected friends lists, reminiscent of early mass-mailing worms. As was the recommendation then, he advises users not to open any unexpected e-mail attachments, even if they are from someone you know.

Facebook schendt wet privégegevens

Het netwerk Facebook slaat privégegevens van gebruikers voor onbepaalde tijd op en geeft daarover onduidelijke informatie.

Dit schendt de Canadese wet inzake de bescherming van privégegevens, stelde vrijdag Jennifer Stoddart, de Canadese 'Privacy Commissioner', berichtte de BBC vanuit Ottawa.

Ze presenteerde in de Canadese hoofdstad een onderzoeksrapport met Facebook als onderwerp. Het sociale netwerk telt naar schatting meer dan tweehonderd miljoen actieve gebruikers onder wie twaalf miljoen in Canada.

Tekortkomingen

Stoddart erkende dat Facebook iets aan de problemen probeert te doen, maar dat er nog steeds ernstige tekortkomingen zijn in de manier waarop het netwerk functioneert.


Niet verwijderen

Een van de belangrijkste klachten is dat Facebook gegevens van gebruikers niet verwijdert als die hun inschrijving beëindigen.

De vriendensite zegt dat te doen omdat ongeveer de helft van de ex-Facebookgebruikers later op zijn besluit terugkomt en zijn profiel wil heropenen.

Pas op met quizjes op Facebook

Online quizjes behoren tot de populairste activiteiten op sociaal netwerk Facebook. Maar gebruikers geven als ze zo'n quiz invullen veel meer informatie over zichzelf en hun vrienden weg, dan ze beseffen.

Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU, die een eigen Facebook-quiz heeft ontwikkeld om het probleem te illustreren. Die laat zien dat de makers van zo'n quiz toegang hebben tot vrijwel alle informatie die de gebruiker ooit op Facebook over zichzelf heeft prijsgegeven. Een quiz kan informatie opvragen over onder andere de naam, woonplaats, leeftijd, seksuele voorkeur, politieke opvattingen, foto's en achtergelaten berichtjes.


Vrienden

Het probleem beperkt zich bovendien niet tot de eigen informatie. Wie een quizje invult, geeft de makers daarmee ook toegang tot de profielinformatie van zijn Facebookvrienden, zo laat de quiz van de ACLU zien. De ACLU zegt zelf wel de privacy te respecteren van gebruikers die de quiz invullen.


Marketing

De gebruikersvoorwaarden van Facebook stellen weliswaar beperkingen aan de informatie die applicaties als quizjes kunnen verzamelen en gebruiken, maar die zijn volgens de ACLU onmogelijk te controleren of te handhaven. De organisatie waarschuwt dat er geen enkele garantie is dat ontwikkelaars de gegevens niet misbruiken, bijvoorbeeld door ze te verkopen voor marketingdoeleinden.


Aanpassingen

Op de instellingenpagina van Facebook is het mogelijk om een deel van de informatie voor quizjes en andere applicaties af te schermen. Dat is echter niet de standaardinstelling. Volgens de ACLU zou dat moeten veranderen.

In een eerste reactie laat woordvoerder Barry Schnitt van Facebook tegenover de San Jose Mercury News weten zich de kritiek van de ACLU aan te trekken. De netwerksite zegde donderdag al toe om gebruikers meer duidelijkheid en controle te geven over de informatie die de site aan derde partijen verstrekt. Dat deed Facebook naar aanleiding van een diepgravend onderzoek van de Canadese privacywaakhond Jennifer Stoddart.