dinsdag 22 juni 2010

Apple houdt locaties gebruikers bij !!!

Apple houdt voortaan gegevens bij over de precieze plaats waar iemand gebruik maakt van zijn iPhone, iPad of Apple-computer.

Dat blijkt uit een aanpassing van de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf. Gebruikers van de ITunes-winkel van Apple zijn verplicht om akkoord te gaan met de aanpassing van de voorwaarden, anders kunnen ze niets meer kopen via de winkel, aldus de LA Times.

In een reactie zegt Apple dat het enkel om anonieme data gaat. Volgens analisten worden er echter voldoende gegevens ingezameld om bepaalde gebruikers te kunnen identificeren.

woensdag 16 juni 2010

Oppassen met leuk-pagina's op Facebook : Trojan rukt op


Honderdduizenden Facebookleden zijn in de val van een 'sociaal virus' gelopen. Een geïnfecteerde link verspreidt zich over de site.

Het gaat om links die verschijnen in je nieuwsoverzicht, waarbij gebruikers worden misleid om op de vind-ik-leuk-knop te klikken. Zo verschijnt de boodschap dat een van je vrienden 'Lol this girl gets owned after a police officer reads her status message' leuk vindt.

Wie vervolgens op de link klikt, wordt doorverwezen naar een geïnfecteerde site buiten Facebook. Die toont een blanco pagina met de tekst click here to continue. Zodra je op de pagina klikt (ongeacht waar), verschijnt dezelfde link op je eigen profiel.

Volgens Sophos is de pagina besmet met het Troj/Iframe-ET virus. Maar de beveiliger geeft niet aan of de trojan ook andere schade aanricht.

Nieuwe plug-in
Het virus maakt gebruik van een nieuwe Facebookplug-in waarmee webmasters hun site kunnen linken aan Facebook. Daardoor kan je op externe sites voortaan een vind-ik-leuk-knop terugvinden. Die plaatst de bewuste pagina (na het aanklikken) op je profiel. Zo worden de geïnfecteerde pagina’s snel verspreid.

Meerdere pogingen
Naast bovenstaande paginatitel zijn er volgens Sophos nog andere voorbeelden op Facebook die dezelfde geïnfecteerde pagina verspreiden. Onder meer 'This man takes a picture of himself everyday for 8 years!!', 'The prom dress that got this girl suspended from school' en 'This girl has an interesting way of eating a banana'.

Vanzelfsprekend gaat het om omschrijvingen die potentiële slachtoffers moeten overtuigen om er even op te klikken. Sophos raadt aan dat wie op de link heeft geklikt, maar beter de eigen recente activiteiten op zijn of haar profiel kan nakijken.

Twitter laat zien waar je bent


De populaire microblogsite Twitter gaat een nieuwe dienst lanceren. Vanaf vandaag kunnen twitteraars hun berichten koppelen aan een specifieke locatie. Zo kunnen volgers precies zien waar de berichten vandaan komen.

Ter introductie van de dienst zijn alle stadions van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika aan de dienst toegevoegd. Hierdoor kunnen toeschouwers direct laten weten dat ze in het stadion zitten.

Het kaartbedrijf TomTom zal de digitale kaartgegevens gaan leveren aan Twitter. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd. De dienst zal binnenkort in ruim 65 landen beschikbaar zijn.

Gsm en Facebook maken ons onbeleefder dan ooit


Sociale media en gsm's schaden onze sociale vaardigheden en maken ons onbeleefd, dat blijkt uit een recente Britse enquête.

Onbeleefd
De nieuwste technologieën en sociale media zorgen ervoor dat onze sociale vaardigheden en manieren slechter dan ooit zijn, dat blijkt uit een Britse enquête bij 1035 mensen. Degenen die het vaakst met hun gsm bellen, blijken het meest onbeleefd te zijn. De helft geeft toe dat ze hun gsm opnemen wanneer ze iets aan de kassa betalen, 41 procent doet dit tijdens een etentje op restaurant, 10 procent in de bibliotheek. Sociale netwerksites beschadigen ook de sociale vaardigheden, de helft van de ondervraagden voelt zich nu minder zelfzeker wanneer ze een persoonlijk gesprek moeten voeren. Velen zeggen dat ze hun vrienden nauwelijks in levende lijve zien, ondanks het feit dat ze vlakbij wonen. Ze communiceren liever online met hen.

Onpersoonlijk
Ook de werkplek wordt onpersoonlijker, velen verkiezen te mailen in plaats van naar hun collega te gaan voor een persoonlijk gesprek. "Er is duidelijk een gevaar dat we meer gaan vertrouwen op technologie om te communiceren, we worden meer en meer afgesloten van elkaar", aldus expert in mobiele telefonie Ernest Doku. De onderzoekers zeggen wel dat de moderne technologieën ook voordelen hebben, het maakt dat vrienden en families die ver van elkaar wonen makkelijker en goedkoper met elkaar kunnen communiceren.