woensdag 30 september 2009

Samsung-gsm werkt op zonne-energie


Samsung toont dat hip en ecologisch niet per definitie duur moet zijn. Het bedrijf introduceert met de E1107 een gsm op zonne-energie voor nog geen vijftig euro.

Het toestel ziet eruit als een doorsnee telefoon, maar de achterkant bestaat volledig uit zonnecellen. Per uur dat het toestel in de zon ligt, kun je tot acht minuten bellen. Ook bij bewolkt weer zou dit werken, zolang de lichtintensiteit sterk genoeg is.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een smartphone. Wel is de E1107 uitgerust met een 1,5 inchscherm dat 65.000 kleuren kan weergeven. Verder heeft het toestel onder meer een zaklamp, FM-radio en een zogenaamde Mobile Tracker om je gsm bij verlies weer op te sporen.

Het toestel wordt exclusief verdeeld door Belgacom (zonder abonnementsverplichting) voor 49 euro. Het telecombedrijf schenkt per verkocht toestel overigens een euro aan The Climate Education, een programma dat jongeren sensibiliseert rond de gevolgen van de klimaatverandering.

Bankrekening Sarkozy gehackt


De bankrekening van de Franse president Nicolas Sarkozy is gehackt. Internetcriminelen zijn erin geslaagd om kleine sommen geld van de rekening te halen.

De diefstal werd gisteren bekendgemaakt door Le Journal Du Dimanche. De Franse krant baseert zich op een bron die nauw betrokken is bij het onderzoek. Intussen heeft ook Luc Chatel, woordvoerder van het Elysée, aan het Franse Radio-J bevestigd dat er een onderzoek loopt, maar zonder verder commentaar te geven.

De bankhack heeft al een tijdje geleden plaatsgevonden. Sarkozy deed al in september aangifte van de diefstal. Het is niet duidelijk of de hack alleen op hem was gericht of deel uitmaakte van een inbraak bij meerdere mensen.

Malware plundert je rekening

Een nieuw stuk malware leegt je bankrekening terwijl je zelf ingelogd bent. De trojan Urlzone toont een verkeerd bedrag op je rekening en schrijft gelijktijdig een deel van het werkelijke bedrag over.



Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Finjan. Vooralsnog lijkt de infectie zich te richten op Duitse internetgebruikers.

De belangrijkste vernieuwing aan deze trojan is dat hij een poging doet om gangbare detectiesystemen die verdachte transacties waarnemen te omzeilen. Zo wordt aan de hand van het bedrag op de rekening berekend hoeveel geld er veilig gestolen kan worden.

6.400 besmettingen

De beveiligingsonderzoekers wisten de server waar de malware mee communiceert te achterhalen. Deze bleek onbeveiligd. Uit gegevens op de computer is afgeleid dat bijna 90.000 mensen de site waar de trojaan op staat hebben bezocht. Ongeveer 6.400 van hen zijn geïnfecteerd. Van de besmette gebruikers zijn er een paar honderd bestolen.

Over een periode van 22 dagen in augustus hebben de beheerders van deze malware bijna 300.000 euro buit gemaakt. Het geld is overgemaakt naar zogenaamde mules. Dit zijn tussenpersonen die geld van een bankrekening halen en met andere diensten versturen, zodat het niet te traceren is.

maandag 28 september 2009

New Facebook iPhone App Has Privacy Problem



Facebook is no stranger to privacy problems. The company has come under fire for its use of ads, and has fallen victim to gaping security holes that reveal personal information users have elected to keep private.

The latest embarrassment stems from the new version of the Facebook iPhone app, in which a bug is allowing users to access features that a Page's administrator had disabled. For example, Barack Obama's Page understandably forbids Wall comments in order to keep people from posting offensive content or malicious links. It turns out that if you load the Page with the iPhone app, however, you can post anything you want.

According to TechCrunch, this isn't the first time the new Facebook has failed to protect its customers' privacy. Originally, the app was ignoring privacy settings on status updates, exposing them to friends who were supposed to be blocked.

We're sure Facebook will address the issue swiftly. Still, the fact that simple yet glaring bugs like these continue to make it through the company's quality controls leads us to believe that there is a systematic problem here. Facebook should hurry to institute tougher testing and tighter controls before they become the Microsoft of the social networking world.

Facebook kampt met serieuze problemen

Sociaal netwerksite Facebook kampt de laatste tijd met enkele technische problemen. Zo is de site tegenwoordig niet bepaald stabiel en ondertussen heeft een hacker enkele openingen in de beveiliging van de site gevonden.


De stabiliteitsproblemen zorgen ervoor dat sommige leden van de site niet meer in kunnen loggen of dat ontvangen berichten plots verdwijnen. De site heeft nog niet bekendgemaakt wat de oorzaak hiervan is, maar erkent het probleem wel.

Ondertussen heeft de hacker Unu laten weten dat het meerdere zwaktes in de beveiliging van Facebook gevonden heeft. Het gaat specifiek om fouten in de applicaties van ontwikkelaar Newscloud. Deze foutjes zouden kwaadwillenden de mogelijkheid kunnen geven om kwaadaardige software op de computers van gebruikers te installeren. Toegang tot deze applicaties is inmiddels geblokkeerd tot de beveiliging ervan is opgeschroefd.

Unu is een zogenaamde 'grey hat hacker,' oftewel een hacker die fouten in sites opzoekt, maar ze niet exploiteert voor eigen doeleindes. Eerder vond hij al beveiligingslekken in sites van banken en van het Britse parlement.

Problemen met Facebook

De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt.


De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt. De problemen duiken sinds dit weekend op en zijn vrij uiteenlopend. Statusboodschappen verdwijnen, inloggegevens worden geweigerd en soms zijn profielpagina's korte momenten onbereikbaar. "Sommige gebruikers ondervinden fouten bij verschillende functies van de site", zegt Facebook in een verklaring aan onze collega's van CNet.

"Dit houdt in dat materiaal af en toe verdwijnt, dat er loginproblemen zijn of problemen met het bekijken van profielen, en foutmeldingen bij het plaatsen van iets." De site zegt te werken aan een oplossing. Het is de tweede keer in korte tijd dat Facebook netwerkproblemen heeft. Begin augustus ging de site ook al onderuit. Dat kwam toen door een DOS-aanval die onder meer ook Twitter en Youtube trof.

woensdag 23 september 2009

Gratis antivirus Microsoft snel beschikbaar


Microsofts gratis antiviruspakket Microsoft Security Essentials (MSE) wordt een van de komende weken vrijgegeven. Dat laat het bedrijf weten in een e-mail aan bètatesters.

Het pakket is op dit ogenblik nog een bètavariant. Het is een afgeslankte versie van Onecare, een optimalisatiepakket voor Windows dat niet meer in de winkelrekken ligt. Voorheen was MSE bekend onder de codenaam Morro.

MSE biedt enkel bescherming tegen virussen, spyware, Trojaanse paarden en rootkits. De andere capaciteiten uit Onecare zijn overboord gegooid. Zo is er geen mogelijkheid om reservekopieën te maken, geen schijfdefragmentatie, wachtwoordbescherming, ouderlijk toezicht en geen firewall.

Voor wie onbeschermd bleef

MSE richt zich op het onderste deel van de markt, de mensen die niet betalen voor hun antivirus.

Tot dezelfde conclusie komt ook ZDNet, dat de prerelease heeft getest:

'Als je zonder bescherming de computer aan het internet hangt, of alleen gebruikmaakt van onbetaalde virusscanners, dan is Microsoft Security Essentials een plezierige extra keuze die bescherming biedt zonder daarbij het systeem te belasten. Zoek je serieuze beveiliging voor een pc, dan ben je beter af met een betaald product.'

Problemen met Facebook



De site van Facebook kampt al enkele dagen met storingen. Het bedrijf bevestigt het probleem, maar heeft nog geen oorzaak bekendgemaakt.

De problemen duiken sinds dit weekend op en zijn vrij uiteenlopend. Statusboodschappen verdwijnen, inloggegevens worden geweigerd en soms zijn profielpagina's korte momenten onbereikbaar.

"Sommige gebruikers ondervinden fouten bij verschillende functies van de site", zegt Facebook in een verklaring aan onze collega's van CNet. "Dit houdt in dat materiaal af en toe verdwijnt, dat er loginproblemen zijn of problemen met het bekijken van profielen, en foutmeldingen bij het plaatsen van iets." De site zegt te werken aan een oplossing.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Facebook netwerkproblemen heeft. Begin augustus ging de site ook al onderuit. Dat kwam toen door een DOS-aanval die onder meer ook Twitter en Youtube trof.

woensdag 16 september 2009

De 12 irritantste Facebookers


Netwerksites als Facebook zijn een handig hulpmiddel om in contact te blijven met vrienden en kennissen, maar ze hebben ook nadelen. Naast de vele toffe berichten en leuke foto's die jouw vrienden posten, vind je op netwerksites ook veel posts van mensen die zich aanstellen, op al jouw berichten 'grappige' antwoorden achterlaten, gênante foto's van jou posten of je dagelijks lastigvallen met vervelende quizzen. CNN zette de twaalf irritantste types op een rijtje.

Het 'laat me je elk detail van mijn leven vertellen'-type
"Ik ben wakker", "Ik heb boterhammen met choco gegeten als ontbijt, "Ik verveel mij op het werk", "Ik zit vast in de file"... Veel mensen amuseren zich met het posten van de meest doordeweekse dingen. Echt niet al jouw vrienden willen weten dat je op de bus staat te wachten.

De stoefer
Iedereen post wel eens een link naar een zelfgeschreven blogbericht of artikel, maar je lijkt een onverbeterlijke narcist wanneer al je updates linken naar jouw blog, je gedicht, de prijs die je net gewonnen hebt of de ongewoon snedige recensie die je hebt neergepend over die ongelooflijk overschatte nieuwste 'kutgroep uit Engeland'.

De vriendenverzamelaar
De gemiddelde gebruiker heeft 120 vrienden op Facebook. Heel sociale mensen hebben er misschien 300 of 400, maar wie heeft er 1.000? Tenzij je George Clooney bent of de loterij hebt gewonnen, stel je jezelf gewoon aan.

De omroeper
"Michael Jackson is dood!!!!!", en dat heb je het eerst van mij gehoord! Van mij, of van iemand anders die het nieuwsbericht al heeft gelezen of gehoord.

De 'te veel informatie'-posters
Sommige mensen geven echt te veel informatie over zichzelf prijs. Niet iedereen wil weten dat je zalf gaat kopen voor die vervelende aambeien, of dat je weer zo dronken was dat je met een lelijke onbekende hebt gevogeld in een steegje. Ook de werking van andere lichaamsfuncties hoeven echt niet altijd in je status.

De slechte speller
"Goeie morgent iedereen ben geslaagt zit nu op trein naar brussel en dan of to zaventem." Hoewel de taalregels in de digitale wereld nogal soepel zijn, mag je ook niet overdrijven. Niemand vindt een spellingnazi tof, maar wie echt té slordig schrijft, komt gewoonweg over als een idioot.

De zielige Bambi
"Cindy voelt zich vandaag triest", "Jef kan wel een beetje goed nieuws gebruiken", "Het leven zuigt"... Zoals vissers hengelen naar hun vangst, zo gooien deze zieligaards hun lijnen uit op zoek naar medelijden. Hun aas bestaat uit vage verhalen van tegenslag, in de hoop antwoorden vol medeleven uit te lokken. Echt slecht nieuws is één ding, deze manipulatieve posts zijn simpelweg smeekbedes om aandacht.

De voyeur
Voyeurs passen zelden hun status aan, en reageren zelden op jouw posts, maar bekijken wel alles wat jij online zet. Wanneer je er dan toch eens mee praat, laten ze af en toe iets vallen waardoor je weet dat ze jouw posts nauwgezet maar in stilte volgen. Het is een beetje griezelig.

De zuurpruim
Zuurpruimen doen niets anders dan klagen. Net als trollen op blogs of nieuwsgroepen, grijpen ze elke mogelijkheid aan om hun sarcastische en cynische commentaar te delen met de wereld, genre "Carl is niet erg onder de indruk van al die idioten die niet beseffen hoe idioot ze zijn".

De paparazzo
Sinds iedereen met een digitaal (gsm-)fototoestel rondloopt, kan je nooit meer ongestraft de idioot uithangen zonder dat er foto's van worden gemaakt. Als je pech hebt, belanden die ook nog online. Paparazzi posten dergelijke foto's op hun profiel, en taggen jou erop. Het maakt die kater van de uit de hand gelopen avond alleen maar erger.

De koning der vaagheid
"Je zal wel zien...", "Wat als ik zeg dat ik me nooit zal overgeven?", "Patrick is het beu", "Dave dacht dat hij immuun was, maar is het niet." Nee, je bent niet mysterieus. Wat je zegt, slaat gewoon nergens op.

De chronische uitnodiger
Deze gebruikers vallen je constant lastig met petities die je moet tekenen, quizzen waaraan je moet deelnemen, games die je moet spelen, groepen waar je lid van moet worden en evenementen waar je naartoe moet. Het is dan ook enorm leerrijk te weten wat voor groente, kaas of 'Friends'-personage je bent, maar is het echt nodig die kennis te delen met al jouw vrienden?

Facebook telt wereldwijd 300 miljoen leden


De sociale netwerksite Facebook telt inmiddels wereldwijd driehonderd miljoen leden. Dat heeft Mark Zuckerberg, medeoprichter en directeur van Facebook, op zijn eigen blog bekend gemaakt. Het gaat erg snel voor de netwerksite, want in april van dit jaar werd de kaap van tweehonderd miljoen leden overschreden.

Facebook maakt ondertussen winst dankzij honderden miljoenen euro's aan advertentie-inkomsten. ''Eerder dit jaar dachten we nog dat de geldstroom ergens in 2010 positief zou zijn, en ik ben erg tevreden om mee te kunnen delen dat we deze mijlpaal al hebben bereikt in het afgelopen kwartaal'', schreef Zuckerberg.

Hoeveel geld zijn bedrijf verdiende in de afgelopen drie maanden, deelde Zuckerberg niet mee. Zuckerberg creëerde Facebook vijf jaar geleden, samen met twee kamergenoten die eveneens aan de vermaarde Harvard-universiteit studeerden.

woensdag 9 september 2009

HET “FAN CHECK” VIRUS OP FACEBOOK : WAT TE DOEN ?












Verschillende gespecialiseerde blogs en websites inzake virussen en Facebook meldden de laatste dagen dat de applicatie Fan Check op Facebook virussen bevat en/of een aanval zou uitvoeren op de profielen en vrienden van die profielen.
Andere blogs en websites spreken dat weer tegen. In elk geval is er iets aan de hand met de applicatie. Daarom is het best de applicatie te verwijderen uit je Facebookaccount.



Hoe doe je dat :

1. Staat er een foto bij je vrienden, waarop je getagd bent, dan kan je die tag verwijderen door naast je naam onderaan de foto op het volgende te klikken “(mijn) tag verwijderen”.


2. Heb je zelf de applicatie gebruikt is het aan te raden de betreffende foto’s op je profiel te verwijderen.


3. Vergeet ook niet naar je instellingen te gaan en bij toepassingen “Fan Check” te verwijderen.
Aangezien er momenteel evenveel meldingen zijn dat de applicatie gevaarlijk is als meldingen dat de applicatie op zich niet gevaarlijk is, raden wij aan het zekere voor het onzekere te nemen en de bovenstaande stappen te ondernemen.



WAT JE ZEKER NIET MAG DOEN IS HET VOLGENDE :ZOEKEN OP GOOGLE NAAR SOFTWARE, DIE DE APPLICATIE KAN VERWIJDEREN. ALLE SOFTWARE VAN ALLE SITES, DIE DEZE SOFTWARE AANBIEDEN, BEVATTEN MALWARE (VIRUSSEN).

vrijdag 4 september 2009

Vrienden kun je kopen, ook op Facebook

De online wereld heeft er een nieuwe manier van geld verdienen bij: de verkoop van vrienden op sociale netwerksites, zoals Facebook (wereldwijd 200 miljoen gebruikers) en Twitter (uitgegroeid tot meer dan 50 miljoen gebruikers). Dat bericht NRC Handelsblad vrijdag op zijn website.

Het Australische bedrijfje uSocial verkoopt internetvrienden aan marketing- en reclamebureaus. 'Voor 177,30 dollar (124 euro) voegen we duizend vrienden aan uw Facebook-account toe', zo luidt de belofte. Duizend volgelingen op Twitter levert het bedrijf voor 87 dollar. De marketingwaarde van een grote schare Twittervrienden, staat op uSocial.net, is minstens tien cent per gebruiker per maand. uSocial beweerde begin augustus nog dat het 25.000 vrienden geleverd zou hebben aan de Twittersite van Michael Jackson.

Reclamebureaus zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van sociale netwerken, omdat ze rechtstreeks toegang bieden tot een geselecteerde doelgroep. Zo kunnen bedrijven gericht online campagne voeren, ter aanvulling op virale campagnes op videosites of betaalde advertenties bij de zoekresultaten van Google of Bing, Microsofts zoekmachine.

Het bedrijfje uSocial belooft op Facebook ook 'pakketten' van 5.000 of 10.000 (à 1.167 dollar) vrienden te kunnen leveren 'in een paar weken tijd'. Het verkrijgt de vrienden door uitnodigingen te sturen uit naam van de opdrachtgever. Wie niet geïnteresseerd is, kan de uitnodiging weigeren.

Vermoedelijk is dit in strijd met de gebruiksvoorwaarden van Facebook. Het is niet toegestaan om van de inloggegevens van een andere gebruiker gebruik te maken. Verschillende sociale netwerksites, zoals Digg.com en Yahoo Buzz, hebben al geprobeerd het Australische bedrijfje te weren. Daar bood uSocial stemmen van gebruikers te koop aan. Zo konden reclamebureaus hun commerciële boodschap 'omhoog prijzen'.

donderdag 3 september 2009

Vijf tips om je privacy te beschermen op Facebook

1. Deel je vrienden in aparte groepen in

Facebook draait om het verzamelen van vrienden. Maar een oude schoolkameraad is niet hetzelfde als je buurman. Daarom kan je die vrienden netjes onderverdelen in aparte groepen, elk met hun eigen rechten. Op die manier kan je bekomen dat pakweg je collega's geen toegang krijgen tot je vakantiekiekjes, terwijl je vrienden die wel kunnen zien.

2. Haal jezelf uit de zoekfunctie

Voor mensen in gezaghebbende functies (zoals leraars) is het minder fijn dat iedereen je profiel terugvindt. Wie dat niet wil, kan ervoor zorgen dat zijn naam niet meer opduikt in de zoekresultaten. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. In de box 'zoekmachtiging' kan je bepalen wie je kan vinden in de zoekresultaten.

3. Haal jezelf uit de Google-resultaten

Facebook-profielen duiken ook frequent op in Google. Je kan echter verhinderen dat je profiel nog langer opgepikt wordt door Google. Ga naar instellingen/privacy instellingen/zoeken. Haal het vinkje bij 'Openbare zoekpagina' weg.

4. Vermijd gênante foto-tags

Het verhaal is klassiek: een feestje met wat alcohol erbij en hop, voor je het weet sta je in een pijnlijke pose op de foto. Hoe hard je ook je best doet je profiel proper te houden, je kunt niet vermijden dat anderen zo'n foto van je op Facebook gooien. Hoe vermijd je dat iedereen ze te zien krijgt? Ga naar instellingen/privacy instellingen/profiel. Op deze pagina kan je bepalen wie van je vrienden welk soort gegevens kunnen zien.

5. Vermijd gênante posts op je prikbord

Sommige vrienden vergeten dat iedereen meeleest op je prikbord. Om pijnlijke situaties te vermijden, kan je het schrijven op je prikbord uitschakelen. Ga naar instellingen/privacy-instellingen/profiel. Op deze pagina kan je 'Vrienden mogen reacties plaatsen op mijn prikbord' uitvinken.