zondag 13 december 2009

ALLE PROFIELEN OP FACEBOOK OPENBAAR ?


Facebook heeft donderdag via een persoonlijk bericht zijn 350 miljoen gebruikers opgroepen om hun privacyinstellingen te veranderen. Critici zien in de oproep een truc om zo veel mogelijk informatie van Facebookers openbaar te maken.

De oproep van Facebook heeft mogelijk te maken met de aankondiging van Google woensdag dat het informatie uit sociale netwerken gaat opnemen in zijn zoekresultaten. Google kan alleen gegevens laten zien die door gebruikers vrijgegeven zijn.
Controle

Oprichter Mark Zuckerberg van Facebook zei vorige week al dat de verandering in het privacybeleid bedoeld is om gebruikers meer controle te geven over hun gegevens.

Privacywaakhonden begrijpen echter niet waarom de oproep van donderdag dan verwijst naar een pagina waar alle privacyopties alvast op 'openbaar' staan. Gebruikers die niet goed opletten geven zo al hun gegevens vrij. Het Electronic Privacy Information Center overweegt een klacht in te dienen bij de Amerikaanse Federal Trade Commission.
Twitter

Een woordvoerder van Facebook laat donderdag in een verklaring weten dat het delen van zogenoemde statusberichten - waarin een gebruiker laat weten waar hij of zij mee bezig is - vanzelfsprekend is 'omdat de wereld die kant op beweegt'. Gebruikers zouden er juist behoefte aan hebben. Bij rivaal Twitter zijn 'statuspdates' ook openbaar.

Facebook lag al eerder onder vuur omdat het de privacy van zijn gebruikers zou schenden. Begin dit jaar draaide het een verandering in de privacyopties terug onder druk van gebruikers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten